Torța Olimpică pentru FOTE 2013 ajunge la Brasov pe 3 februarie

Torța Olimpică pentru FOTE 2013 ajunge la Brasov pe 3 februarie

FOTE 2013

Flacăra Olimpică va fi transportată de la Atena la Otopeni cu avionul. În București ea va fi expusă pentru public la Casa Olimpică după care va fi prezentată bucureștenilor pe traseul Palatul Victoria – Palatul Parlamentului. Torța Olimpica va pleca spre Brașov cu oprire în Ploiești, Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal. În aceste localități câte un sportiv  va alerga 100 de metri cu Torța  pe care o va  înmâna primarului.

În Brașov, Torța Olimpică va fi înmânată primarului George Scripcaru și va rămâne la sediul primăriei până în 17 februarie,  la startul festivaluilui  Olimpic al Tineretului European (FOTE). În acest timp flacăra va putea fi vizitată de brașoveni și turiști.

„Este o onoare pentru brașoveni că Flacăra Olimpică va sta la noi atâtea zile. Este pentru prima dată când torța Olimpică vine în România. La modul cum ne-am pregătit sînt sigur că Festivalul Olimpic al Tineretului European va fi un succes. Îi invit pe toți brașovenii să asiste la competițiile sportive deoarece vor fi unele de calitate” a declarat pentru brasov.net primarul George Scripcaru, președinte al Comitetului de Organizare al Festivalului.

„România are o șansă uriașă să arate că poate organiza competiții de anvergură. Prezența Torței Olimpice ne motivează suplimentar și sînt convins că vom avea parte de Jocuri Olimpice de calitate în Brașov, Predeal, Poiana Brașov, Râșnov și Fundata” a declarat Dan Mălușel, director Executiv al Comitetului de Organizare al Festivalului.

Începând cu 1928, când baronul francez Pierre de Coubertin a folosit pentru prima dată în Germania, Berlin, Flacăra Olimpică, aceasta a devenit un simbol al purităţii, care a păstrat legătura între lumea antică şi cea modernă. Flacăra este aprinsă de pe o torţă şi este luată din Grecia şi purtată din ţară în ţară până în locul unde se vor desfăşura următoarele Jocuri Olimpice. Prima torţă olimpică a călătorit timp de 12 zile şi 11 nopţi, pe o distanţă de 3.187 de kilometri, cu ajutorul a peste 3.300 de persoane, urmând traseul Olympia – Atena – Salonic – Sofia – Belgrad – Budapesta – Viena – Praga – Dresda – Berlin. Deşi la început această torţă era dusă doar de sportivi, de alergători, lucrurile au evoluat astfel încât celebrităţi sau oameni obişnuiţi au ajuns să transporte acest simbol, pe jos, călare pe cai, cu vaporul sau cu avionul, în funcţie de locaţia jocurilor. Acest fenomen al Flăcării Olimpice este cunoscut la nivel mondial, atrăgând de fiecare dată mai mulţi alergători, mai mulţi spectatori şi distanţe mari de parcurs, aşa cum s-a întâmplat în 2004 la Jocurile Olimpice de la Atena când au fost traversate toate continetele pentru a readuce torţa în Olympia. În ziua ceremoniei de deschidere, flacăra, ajunsă în oraşul unde se vor desfăşura jocurile, va aprinde focul într-un recipient mare, semn al deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice. Pe tot parcursul evenimentului aceasta va arde perment până în ultima zi, la ceremonia de închidere, când este stinsă.

Mai multe informatii despre FOTE 2013 puteti gasi pe site-ul oficial al FOTE 2013 !

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!