Târgul Meșterilor Populari la Polus Center Cluj

Târgul Meșterilor Populari la Polus Center Cluj

cluj
Clujenii sunt invitați în acest sfârșit de săptămână la Polus Center pentru a redescoperi frumusețea tradițiilor românești. Timp de patru zile, maeștrii în arta tradițională au pregătit o expoziție cu vânzare de obiecte tradiționale românești în cadrul primei ediții a Târgului Meșterilor Populari.

În perioada 23-26 ianuarie 2014, la Polus Center va avea loc prima ediție a Târgului Meșterilor Populari. Aici, clienții centrului comercial vor putea găsi decorațiuni din sticlă, lemn, piatră, metal sau piele, costume populare, podoabe din ceramică, împletituri, cusături și țesături tradiționale, jucării croșetate, păpuși tradiționale și vor avea ocazia să se delecteze cu produse ale gastronomiei tradiționale.
Despre expozanți:

 •  Rigo Atilla împreună cu familia din Bonțida produce turtă dulce după rețete moștenite de la bunica sa.
 •  Mureșan Cristian și-a pus la punct un laborator în Dealul Botii unde prepară siropuri naturale din diferite fructe de pădure pe care le colectează direct de la sursă.
 •  Duma Eugen produce uleiuri comestibile din seminţe presate la rece și pune la dispoziția clienților ulei din floarea soarelui, nucă sau dovleac, uleiuri sănatoase folosite și ca leac.
 •  Galben Ion ne îndulcește cu ciocolată de casă, cozonac și alte preparate după rețete tradiționale.
 •  Sin Mircea este un pasionat și experimentat sticlar din Turda, ce chiar și după pensionare mai practică această meserie pe cât de frumoasă pe atât de migăloasă.
 •  Guleș Ovidiu și Cornelia sunt o familie de artiști meșteșugari, el profesor și sculptor în piatră și diferite esențe de lemn, iar Cornelia e maestră în confecționarea goblenurilor și totodată continuatoare a tradiției mărgelitului.
 •  Culda Gabriela a devenit meșteșugar din dorința de a învia viața din mediul rural, de a da o pată de culoare meleagurilor natale din Finișel și de a umple casele românilor cu aroma grațioasei lavande.
 •  Grigorovici Eugen și Gabriela sunt iscusiți sculptori în lemn și fimo, iar vasta lor experiență se traduce în confecționarea de podoabe.
 •  Farcaș Cosmina și Florin sunt o altă familie de artiști meșteșugari, ea croşetează animale mitologice pentru copiii mici și mari, iar Florin gravează metalul prin tehnici manuale conferindu-i semnificație și utilitate în podoabe și decorațiuni.
 •  Ilyes Marton este din zona Sic, păstrător de tradiție în domeniul prelucrării tradiționale a pieilor. El susține că tăbăcitul este o meserie de bărbat și le va explica clienților centrului comercial prin ce etape trece pielea până devine cojoc.
 •  Szallos Elisabeta reprezintă zona Viștea. Ea a învățat de mică de la mama și bunica sa tainele podoabelor din mărgele și a costumelor tradiționale și în prezent confecționează podoabe tradiționale atât românești cât și ungurești.
 •  Ballo Sara și Carol sunt o familie de cusători din Sic ce au învățat să țeasă și să coase de la mamele și bunicile lor. Sara își confecționează singură dantela și se inspiră atât din tradiția românească, cât și din cea maghiară.
 •  Kis Gal Ecaterina vine din zona Macău și confecționează podoabe și poșete ornate cu mărgele, adaptând culorile folosite în funcție de vârsta celei ce le va purta. În familie a lăsat meșteșugul pentru fiica și nepoata ei care sunt și ele membre ale Asociației Meșterilor Populari.
 •  Mihalcea Vancea Gabriela și Andra Sally sunt mamă și fiică. Andra Sally a absolvit artele plastice, iar cele două au reușit să adapteze tradiționalul, aducându-l în prezent și pe gustul tinerilor.
 •  Chițu Bandu Izabela este și ea absolventă de arte plastice și împreună cu soțul său duce mai departe meșteșugul picturii tradiționale pe ceramică și lemn.
 •  Balazs Zoltan și Helga au pasiune pentru materiale neconvenționale pe care le transpun în podoabe. Folosesc ca materiale dantelă, pene sau os pe care le procură direct din gospodăriile țărănești.
 •  Ciobanu Viorica a moștenit tainele broderiei tradiționale, dar abia după ieşirea la pensie a avut ocazia să înceapă să confecționeze costume populare tradiționale inspirate din cele ce se purtau la hora satului.

Despre Asociația Meșterilor Populari Clujeni:
Din inițiativa câtorva meșteri populari dornici să promoveze bogăția, creativitatea și impresionanta originalitate a sufletului românesc, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în data de 17 martie 2006, a luat ființă Asociația Meșterilor Populari Clujeni.
Până în prezent s-au înscris 180 de meșteri și meșteșugari care revigorează și promovează produsele tradiționale meșteșugărești. Meșterii membrii ai asociației se împart în nouă bresle, iar majoritatea dintre aceștia au o experiență vastă în prezența la evenimente naționale și internaționale de promovare a tradițiilor. Astfel că de trei ani, membrii asociației au devenit invitați permanenți la Muzeul Satului din Rockford – SUA, sau la Târgul Tradițional de la Zakopane – Polonia, lucrările artiștilor populari ajungând chiar și în Korea de Sud.

Târgul Meșterilor Populari se va desfășura în zona de food court a centrului comercial, între orele 10.00- 22.00.

Polus Center Cluj este cel mai întins centru comercial pe un singur nivel din România şi cel mai mare complex multifuncţional din Transilvania. Cu o suprafaţă închiriabilă de peste 60.000 mp, Polus Center Cluj înglobează peste 186 de magazine, printre care un multiplex cu 8 săli de cinema şi un hipermarket Carrefour şi pune la dispoziţia clienţilor săi 2.500 de locuri de parcare. Polus Center Cluj este deţinut de către grupul austriac Immofinanz şi se află în administrarea EHL Real Estate România S.R.L.

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!