Tara lui Andrei – locul de unde vin viitorii meseriasi ai Romaniei!

Tara lui Andrei – locul de unde vin viitorii meseriasi ai Romaniei!

Tara lui Andrei

Weekendul care tocmai se incheie am fost in vizita in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, acolo unde 50 de elevi din judetul Gorj (seria Constructorilor si a Electricienilor) au pus suflet in construirea unui super tare foi (Foișorul meseriașilor). Totusi pana sa va povestesc despre proiectul seriei Constructorilor si Electricienilor, sa va spun cateva cuvinte despre Tara lui Andrei si proiectul Romania Meseriasa.

Țara lui Andrei este o platforma de responsabilitate socială a companiei OMV Petrom, au proiecte din ce in ce mai frumoase, de la an la an, iar pentru ca locatia taberei este in judetul Brasov, mi-a facut o mare placere sa vad cu ochii mei ce se intampla in Tabara din Tara lui Andrei.

Pe scurt, proiectul Romania Meseriasa din acest an suna cam asa in cifre:   270 de elevi, 40 de profesori, 40 de burse de studiu pentru anul scolar 2016-2017.

Proiectul Romania Meseriasa cuprinde mai multe serii de elevi care urmeaza o scoala de profil si care timp de o saptamana participa la ateliere practice, cursuri de comunicare, pregatesc un proiect pe care il duc de la faza de proiect pana la executare.  Pana in acest moment Tabara din Tara lui Andrei s-a bucurat de prezenta meseriasilor din Seria Petrolistilor, Seria Mecanicilor, Seria Electricienilor, Seria Constructorilor si Electricienilor si Seria Turism si alimentatie.

Am sa ma opresc la Seria Constructorilor si Electricienilor cu care am luat contact in Tabara din Tara lui Andrei. Cei 50 de elevi din judetul Gorj au fost impartiti in mai multe grupe de lucru, doua de constructori si doua care sa se ocupe de iluminat.

Foiul, cum a fost denumit de meseriasii din aceasta serie, este de departe cel mai frumos foisor pe care l-am vazut eu pana acum si a fost construit in doua zile de la zero. Foiul poarta simboluri care te duc imediat cu gandul la traditiile romanesti si  are integrate soluții sustenabile de energie regenerabilă, fiind alimentat cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Meseriasii au muncit tot acest timp sub atenta indrumare a mentorilor de la EFdeN realizand de la structura foiului, tabloul electric, au pregatit si montat corpurile de iluminat, hamacele, scaunele si chiar cateva table pe care au scris la final cateva mesaje emotionante.

Ceea ce m-a surprins a fost hotararea si angajamentul cu care acesti elevi au lucrat la acest proiect, acestia cerand voie sa prelungeasca cu cateva de minute timpul necesar realizarii foiului pentru a duce la bun sfarsit acest proiect genial.

Vorbeam de mentorii lor, echipa EFdeN – Mihai, Claudiu, Ana, Alex și Sima, niste oameni minunati, dedicati 120% pentru ca acesti viitori meseriasi sa afle mai multe lucruri despre energia regenerabila, metode de standardizare, proprietati ale materialelor folosite, norme de siguranta si mai ales sa lucreaze in echipa!

La final de saptamana am luat parte impreuna cu seria Constructorilor si a Electricienilor la prezentarea proiectului, am vazut in acesti elevi cum arata viitorii meseriasi ai Romaniei, hotarati, foarte determinati si pregatiti sa rezolve cu succes orice provocare. Chiar daca am sosit in tabara spre sfarsitul saptamanii am fost placut surprins sa vad cum elevii au lucrat in echipa, invatand unul de la altul .

Nu am auzit deloc replica “nu pot”, fiecare elev a devenit o motivatie pentru colegul, prietenul de langa el, toti erau o familie, iar fiecare dintre ei au acum o poveste frumoasa, o amintire pe care au luat-o cu ei la sfarsitul taberei. Pe cand aveam varsta acestor elevi minunati nu stiam ce inseamna energie regenerabila si faceam cu totul si cu totul alte lucruri, acesti cetateni din Tabara lui Andrei au parte de un start fantastic, unul care le ofera o perspectiva a ceea ce pot face cu viitorul.

20160827_094152

Exista tineri in Romania care vor si pot sa-si depaseasca barierele si voi sunteti o parte din ei. Nu am vazut inca atatia tineri muncind cu atata entuziasm fara sa vrea sa-si ia o pauza. Au avut cei mai tari mentori, au fost super, profesorii lor au fost super. O sa avem cei mai tari meseriasi in acest domeniu, a spus cu emotie Mona Nicolici, membru  al echipei CSR OMV Petrom.

Trebuie sa mai mentionez faptul ca in cadrul festivitatii de inchidere zece tineri din aceasta serie, am fost rasplatiti pentru merite deosebite cu cate o bursa de studiu pentru aul scolar 2016-2017!

Despartirea de aceasta serie, m-a emotionat pana si pe mine, chiar daca nu am avut mult timp la dispozitie sa ii cunosc pe toti acesti viitori meseriasi ai Romaniei. A urmat ultima zi din weekend, zi in care a sosit ultima serie din Tabara lui Andrei din acest an, seria Turism si alimentatie.

Acestia si-au intrat in rol chiar de duminica participand la cateva exercitii interesante prin care au invatat ce inseamna lucrul in echipa, responsabilitatea sau reguli de comunicare, totul fiind cuprins in primul lor atelier de dezvoltare personala.

Proiectul ce urmeaza sa prinda contur prin glasul si faptele lor va fi unul maret, prezentarea si organizarea unei cine festive chiar la Castelul Bran la care si-au anuntat participarea persoane importante.

Dupa acest weekend minunat in Tara lui Andrei in care am aflat ce start pot avea acesti viitori meseriasi ai Romaniei, am cunoscut oameni minunati care sunt foarte dedicati in tot ce se intampla in tabara, pot spune ca acesti tineri vor avea un viitor frumos, iar noi  avem nevoie de meseriasi ca ei, Romania are nevoie de meseriasi!

Felicitari OMV Petrom, felicitari Mona Nicolici, felicitari tuturor celor implicati in echipa de organizare, faceti lucruri minunate!

Despre Tara lui Andrei puteti citi si la colegii mei bloggeri pe care i-am revazut cu aceasta ocazie in tabara, Anca si Mariciu!

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!