Seara de film documentar la Galeria de Artă Contemporană M8

Seara de film documentar la Galeria de Artă Contemporană M8

Seara de film

SEARĂ DE FILM DOCUMENTAR

25 ianuarie 2014, 19:00
Galeria de Artă Contemporană M8
str. Mureşenilor nr. 8, Braşov

Maidentrip (2013)

82 min  –  Documentar | Aventură

Regizor: Jillian Schlesinger

În 2009, cand Laura Dekker, în vârstă de 13 ani şi-a anunțat intenția de a naviga singură în jurul lumii a declanşat urgia sistemului judiciar olandez şi astfel călătoria ei s-a amânat cu un an. În acest timp un regizor independent din New york, Jillian Schlesinger a auzit despre Dekker şi a invitat-o să-şi spună povestea pe film. Astfel, au fost lansate două călătorii paralele, cu aceste două tinere angajate în proiecte pe care nu le-au mai întreprins înainte. Rezultatul este inspirat: “Maidentrip”, o colaborare între Schlesinger și Dekker, care povesteşte călătoria Laurei și surprinde spiritul ei de aventură neîmblânzit.

Filmul este o adevarată colaborare creativă: Dekker a filmat toate imaginile pe mare cu un aparat de filmat în mână sau montat, în timp ce Schlesinger a întâlnit-o în câteva porturi pentru a o filma pe uscat. Camera Laurei surprinde apusuri de soare uimitoare, marea agitată şi furtuni înrăite, dar devine, de asemenea, singurul ei prieten la bordul bărcii sale, Guppy.

Deși ea este cea mai tânără persoană care face această călătorie, nu este vorba despre completarea călătoriei, ci mai degrabă despre călătoria în sine. Dekker descoperă acest lucru în timpul voiajului său de doi ani, ultima intrare în port devenind aproape trivială, după o astfel de experiență de viață importantă. 

Treizeci și două filme scurte despre Glenn Gould (1993)

98 min  –  Biografic | Dramă 

Regizor: François Girard

“Treizeci și două filme scurte despre Glenn Gould” este un film premiat despre pianistul fenomen Glenn Gould jucat de Colm Feore . Scenariul filmului a fost scris de către François Girard (de asemenea regizor) și Don McKellar.

Filmul nu prezintă o singură povestire, mai degrabă o serie de treizeci și una de filme de scurtmetraj. Acestea includ documentare (cinci interviuri cu oameni care l-au cunoscut), re – creaţii ale unor scene din viața lui Gould și diverse momente aparte, cum ar fi “Gould îl întâlnește McLaren”, în care sfere animate care amintesc de animațiile lui Norman McLaren se mişcă pe muzica lui Gould. Segmentele variază în lungime de la șase minute până la mai puțin de un minut.

Girard spune: “Gould a fost un personaj atât de complex, cea mai mare problemă a fost de a găsi un mod de a privi munca sa şi de a aborda viziunile sale. Filmul este construit din fragmente, fiecare încercând să captureze un aspect din Gould. Nu există nicio modalitate de a-l pune pe Gould într-o singură cutie. Filmul oferă privitorului 32 de impresii despre el. Nu am vrut să-l reduc la o singură dimensiune”.

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!