Rețeta mea de pâine

Rețeta mea de pâine

Primesc multe întrebări legate de alimentație de când mă lupt cu cancerul. Azi mi-am permis să scriu despre rețeta mea de pâine, pentru că am deja câteva luni bune de când nu mai mănânc pâine albă sau cumpărată din comerț. Cea mai sănătoasă pâine este cea integrală și putem include aici orice este gătit cu faină, de Crăciun de exemplu am avut cozonac sau o prăjitură pregătită de mama mea însă doar cu faină integrală.

Revenim la pâine, puteți să o faceți singuri acasă, fie că aveți un coptor sau o mașină de pâine. Eu am o mașină de pâine care are mai multe programe de pregătire care includ frământarea, dospirea și coacerea pâinii. Totuși cantitățile sunt un aspect important așa că am să trec direct la subiect, ingredientele necesare pentru 1kg de pâine:

– Apă 400ml, miere 2 lingurițe, ulei de măsline 2 linguri

– 500mg de amestec făină, aici intră 400mg făină integrală din 3 cereale plus 50mg făină de quinoa și 50mg tărâțe de psyllium

– 2 lingurițe de drojdie uscată inactivă, 1 linguriță de sare neiodată

Încercați să amestecați într-un bol prima dată partea de ingrediente lichide, apoi în alt bol cele de consistența făinei. Programul complet al mașinii de pâine durează în cazul meu 3.5 ore, din care 1 oră amestecarea (frământatul), 1 oră poate și mai bine dospitul, iar în final coacerea. Nu am idee la ce temperatură are loc fiecare etapă, dar am să studiez puțin și fac un update, din câte știu eu temperatura ideală de coacere a aluatului pentru pâine este de 200-210 grade.

Rețeta inițială era diferită și de fiecare dată pâinea mea parcă se fărămița, așa ca am căutat rețeta perfectă și măsura ingredientelor, acum pâinea mea este moale, are o coajă subțire și cel mai important nu se mai fărămițează, totuși pentru că situația mea este una delicată când vine vorba de mestecat am să încerc și alte combinații cu măsline, roșii, ceapă și tot felul de legume.

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!

There is 1 comment for this article
  1. case de marcat at 09:54

    multumim mult pentru articol. foarte util pentru cei interesati