Radu Mares – lansare romane la libraria St.O. Iosif

Radu Mares – lansare romane la libraria St.O. Iosif

Va asteptam la intalnirea cu RADU MARES si la lansarea volumelor CAND NE VOM INTOARCE si DEPLASAREA SPRE ROSU – astazi, de la ora 17.00, la Libraria St O Iosif Brasov, prilejuita de o noua Seara a Facultatii de Litere Brasov. Vorbesc: ANDREI BODIU, GEORGETA MOARCAS, MIRCEA PETEAN.

Despre Radu Mares

Am ajuns la acest roman incitată de câteva cronici elogioase şi, evident, de prestigiosul premiu al Uniunii Scriitorilor pentru proză primit de Radu Mareş în 2010. Decisiv însă a fost entuziasmul colegului de redacţie Alex Goldiş, cu care rareori s-a întâmplat să am divergenţe de gust semnificative.

Presentimentul disocierii, de această dată, de verdictul lui Alex Goldiş l-am avut de la primele pagini. Nu era un dezacord violent, ci mai degrabă un aspect de teorie a romanului: Goldiş vorbea, în cronica sa („Un roman excepţional”, „Cultura”, 2 iunie 2011), de „realismul” cărţii, iar mie îmi părea că asist mai degrabă la relatarea scrisă a unor segmente cinematografice. Intrarea unui tren în gară, de pildă:

„Desprinsă de garnitură ca să-şi refacă plinul de apă la pompă, locomotiva şuieră scurt, şi un nor dens de aburi îmbrăţişă, acoperi toate vagoanele din partea din faţă a garniturii. Cele două siluete ale unicilor pasageri coborâţi din tren putură fi, din cauza asta, doar ghicite, mai întâi ca nişte umbre negre în norul de aburi”.

***

LIBRIS –  când experienţa îşi păstrează independenţa

Povestea Libris începe in 1991,  la librăria St.O.Iosif, din Braşov, cu o echipă  dornică de afirmare, în vremurile în care se stătea la coadă  la cărţi. Am crescut in perioada când s-au construit marile nume editoriale de pe piaţa de carte din România şi am dezvoltat, de timpuriu, parteneriate longevive pe care le-am tradus intr-o ofertă tot mai generoasă de carte si muzica, pusă la dispoziţie publicului larg.

Comunitatea si cultura au fost reperele care ne-au animat, astfel că, în aproape douăzeci de ani de activitate, ne-am implicat activ în pregătirea lansărilor de gen, cu sesiuni de autografe şi a lecturilor publice. Ne-am ocupat si de susţinerea festivalurilor de folk şi poezie şi nici măcar organizarea unui târg internaţional de carte şi muzică n-a fost prea dificilă pentru noi.

Promovarea valorilor româneşti a rămas un obiectiv permanent pe agenda noastră  – soliştii şi artiştii plastici au găsit intotdeauna un partener de încredere în noi, spre încântarea braşovenilor şi mai ales a numeroşilor turişti care ne-au trecut pragul.

Am devenit un subiect subînţeles al atmosferei culturale din Braşov. De fapt, ne-am dovedit a fi o prezenţă atât de familiară şi memorabilă  în oraş, încât ne-am trezit puşi în cărţi, prin vocea autorilor autohtoni (Ioana Pârvulescu şi Andrei Bodiu sunt doar doi dintre scriitorii care ne-au menţionat librăria în creaţiile lor).

În 2009,  am lansat www.libris.ro şi am intrat în jocul celor mari, pe piaţa naţională, la capătul unor eforturi intense, depuse în ani de zile. N-am pornit pe acest drum, plin de provocări, decât atunci când am considerat că avem experienţa şi capacităţile necesare. Am reuşit prin forţe proprii şi asta ne-a ajutat să ne păstrăm autonomia economică şi principială. N-am devenit un lanţ de magazine, guvernat de proceduri rigide şi uniforme. Clienţii sunt pentru noi, în continuare, prieteni valoroşi, nu liste de statistici anonime. Am rămas acel gen de librărie care păstrează un caiet de comenzi speciale, pentru cărţile solicitate, dar care se  găsesc mai greu pe piaţă.

În toţi aceşti ani de activitate,  am întărit o comunitate a pasionaţilor de cultura, fapt care ne-a convins să nu renunţăm la caracterul nostru, de librărie independentă. De ce? Pentru că Libris se simte mai apropiată de oameni si experienţele lor, decât de necesarul, deşi nu cel mai importantul, profit bănesc.

 

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!