Proiectul SM@RT-EXPO si valorificarea patrimoniului cultural national

Proiectul SM@RT-EXPO si valorificarea patrimoniului cultural national

SM@RT-EXPO

SM@RT-EXPO  – Program de valorificare a patrimoniului cultural naţional în mediul virtual

Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov alături de partenerii: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sfântu Gheorghe, Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat”, Muzeul de Istorie Sighişoara şi Muzeul Municipal Mediaş desfăşoară proiectul SM@RT-EXPO, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Scopul proiectului cultural constă în realizarea unor noi instrumente şi metode de valorificare a patrimoniului cultural naţional prin intermediul tehnologiei informaţiei  şi care sunt adresate tinerei generaţii.

            În cadrul proiectului cultural au fost realizate 12 expoziţii tematice virtuale, cu referire la propriul patrimoniu, de către specialiştii muzeelor partenere. Echipa de proiect a creat standardele de calitate şi cantitate a informaţiei care este dată publicităţii prin intermediul site-ului de internet www.smart-expo.ro. De asemenea aceste expoziţii sunt prezente în cadrul muzeelor partenere prin intermediul unui punct de informare multimedia. La acestea se adaugă completări la expoziţia permanentă în imagini şi texte care vor putea fi accesate de către vizitatori prin intermediul telefoanelor inteligente de tip smartphone prin plasarea de Quick Respond Codes (QR Code-uri) în cadrul expoziţiilor de bază din muzeele implicate în proiect.

Lansăm primul program de accesibilizare a informaţiei din expunerea permanentă a muzeelor partenere prin utilizarea QR Code-urilor. Astfel, vizitatorii vor accesa mult mai rapid informaţiile asociate pieselor expuse, vor descoperi patrimoniul cu propriul smartphone. Tot ce au de făcut în această privinţă vizitatorii este să fie posesorii unui telefon de ultimă generaţie de tip smartphone şi să apropie acesta de codul de pe eticheta exponatului pentru a scana informaţiile respective. Accesul la internet este asigurat wireless de către muzeele partenere în proiect.

            Vă invităm marţi, 23 iulie 2013, ora 11.00, la sediul muzeului din str. Gabor Aron nr. 16, pentru a vedea cum funcţionează în practică acest nou concept expoziţional, în cadrul expoziţiei de arheologie „Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc – Dâmbul Cetăţii”. Vă aşteptăm!

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!