Prima zi de TIFF Sibiu

Prima zi de TIFF Sibiu

TIFF Sibiu 2015

Favoritul publicului la TIFF, „vedeta” primei zile de festival

Modificări în programul următoarelor zile

Unul dintre cele mai apreciate filme europene ale anului a convins sute de sibieni să meargă la film, în prima seară de TIFF, pe 24 iunie. Sala Teatrului Gong, unde a fost proiectat Despre oameni și oi/ Rams (r. Grimur Hakonarsson), a fost plină, lungmetrajul rulând cu casa închisă. Producția a câștigat recent trofeul Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes și a fost distinsă cu Premiul Publicului şi Premiul Special al Juriului la TIFF 2015.

Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, a deschis cea de-a noua ediție a TIFF Sibiu. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, deschiderea oficială nu a mai avut loc în Piața Mare, ci la Teatrul Gong. Filmul Kurt Cobain: Montage of Heck, primul documentar despre legendarul solist al trupei Nirvana realizat cu cooperarea familiei sale, a rulat de la ora 22.00, în ambele săli ale teatrului sibian.

Joi, 25 iunie, în a doua zi de festival, TIFF Sibiu aduce primii invitați de la această ediție. Filmul Live va rula de la ora 20.00, la Teatrul Gong, iar după proiecție, regizorul Vlad Păunescu, actorii Tudor Chirilă și Constantin Chiriac – directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, alături de Oana Păunescu, creatoarea costumelor din film, vor răspunde întrebărilor spectatorilor.

Filmul zilei este Comoara, câştigătorul premiului Un Certain Talent la Cannes şi al Premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2015. Filmul regizat de Corneliu Porumboiu are în centru un funcționar care află că în curtea bunicilor săi se află ascunsă o comoară. Actorii Adrian Purcărescu, Florin Kevorkian și Ciprian Mistreanu vor fi prezenți la proiecție. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă unei proiecții open-air, filmul va rula de la aceeași oră, 22.00, la Teatrul Gong.

Cei mai nerăbdători cinefili pot să înceapă după-amiaza cu primul film din programul zilei: Mlaștina/ La Isla Minima, un True Detective spaniol spectaculos, va rula de la ora 15.45, la Teatrul Gong. Pelicula a câștigat zece premii Goya în 2015, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun actor principal. De neratat, în a doua zi de festival, sunt și multi-premiatul Force Majeure, filmul propus de Suedia la premiile Oscar, care va rula la Teatrul Gong, de la ora 17:45, și Youtube Bazaar, un documentar realizat de Dan Chișu despre vlogger-ul Bahoi, care poate fi vizionat de la ora 18:00, la Librăria Habitus.

Din cauza prognozei meteo nefavorabile, programul proiecțiilor TIFF va suferi următoarele modificări:

Filmul Messi, programat inițial joi, 25 iunie, ora 22.00, va fi reprogramat duminică, 28 iunie, de la aceeași oră, în Parcul Sub Arini. Proiecția filmului Marea Neagră / Black Sea de vineri, 26 iunie, va fi mutată duminică pe scena de pe lac în Muzeul în aer liber Astra, ora 22.00.

De asemenea, evenimentul special de la Gura Râului, proiecția filmului Wild Tales și concertul formației Fabian Sanchez & Friends, a fost reprogramat pentru sâmbătă, 27 iunie.

Bilete achiziționate în avans pentru aceste spectacole vor rămân în continuare valabile.

Programul complet al zilei poate fi accesat pe tiffsibiu.ro.

TIFF Sibiu 2015 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

Credit Foto: Sebastian Marcovici

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!