Ori suntem sustenabili, ori nu mai suntem?

Ori suntem sustenabili, ori nu mai suntem?

sustenabilitate

Daca saptamana trecuta va povesteam despre cum m-am inhamat la saptamana bloggerului sustenabil, am tras linie, am facut calcule simple si acum vine concluzia.

Am primit si cateva sfaturi in urma experimentului social realizat de Unilever si agentia 360Insights, sfaturi pe care le-au primit si familiile participante, asta pentru a deveni mai sustenabile, am sa va enumar cateva dintre ele :

  • Planificati strategic mesele saptamanale in familie, detaliile conteaza aici asa ca stabiliti de ce aveti nevoie si in ce cantitati
  • O planificare buna se imbina perfect cu o lista de cumparaturi clar stabilita
  • Nu aruncati resturile de mancare, puteti fie gati ceva din ele si pentru asta exista o multitudine de retete, sau fie le pueti congela urmand sa le folositi ulterior

Daca azi taman ce am fost informat ca pretul la apa a fost aproape dublat ar fi cazul sa punem in practica si cateva sfaturi pentru reducerea consumului de apa :

  • Daca este posibil planificati o zi pe saptamana pentru spalarea  hainelor
  • Dusurile ar trebui sa dureze in medie 4 minute, ce ziceti va incadrati ?
  • Recunosc ca la spalatul vaselor nu prea sunt zgarcit cu apa, insa trebuie sa invatam cu totii sa spalam eficient vasele :)

Concluzia mea este cum spunea si coleg din lumea blogging-ului, ca eu traiesc bine, prea bine as completa eu. Numai mancarea si apa pe care o beau in fiecare zi ma duce la costuri de aproximativ 300 de RON in fiecare saptamana, o fi mult, o fi putin, mie imi pare mult adica #casazicasa eu toc peste 1000 de ron pe luna numai sa mananc si sa beau, hmmmm.

Dupa sfaturile primite deja de saptamana asta am gasit o cafea dimineata mai buna si mai ieftina, micul dejun si apa la fel la redus ca si cost aproape la jumatate, despre mancare aruncata nu poate fi vorba in cazul meu, daca fac un calcul deja la zilele ce au trecut din aceasta saptamana stau bine, am redus cu cel putin 20% costurile, suntem pe drumul cel bun, #sustenabilitate zic !

 Daca tot vorbeam in ultimul rand de mancarea care se arunca, din studiul desfasurat in acest an in Romania de catre Unilever,  reiese faptul ca 42% dintre respondenti arunca frecvent la gunoi mancarea consumata acasa, asta in cifre ar fi cam 5 milioane de tone !

Va las cu cifra asta socanta, care este ce-i drept foarte mare, si pare ireala, insa este pe cat se poate de reala, acum sincer cine nu arunca mancare cel putin odata pe saptamana, daca exista cineva, respectele mele ! Pana una alta eu zic sa fim cu totii mai sustenabili, stiu ca va este greu mai ales in perioada asta, dar daca faceti un calcul va spun ca din optimizarea consumului de apa si mancare putem sa mergem impreuna in concediu si il putem lua si pe Chinezu sa ii aratam ca suntem cu adevarat sustenabili, deci cine este pentru ?

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!