O nouă ediție a programului Fondul Științescu

O nouă ediție a programului Fondul Științescu

Fundația Comunitară Brașov lansează a doua ediție a programului Fondul Științescu, un program de finanțare pentru educație în științele exacte

Fundația Comunitară Brașov, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, își propune ca prin Fondul Științescu să încurajeze pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 8 şi 18 ani. Ne dorim ca, prin oferirea unor alternative inovatoare, elevii brașoveni să devină interesați de domeniul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) și să urmărească din pasiune să-și dezvolte o carieră în inovație și tehnologie.

Căutăm proiecte creative, inovatoare, care arată că ştiinţele precum matematica, informatica, chimia, fizica, biologia, tehnologia, robotica, astronomia, aeronautica, arhitectura pot fi interesante şi incitante pentru tineri, facilitându-le înţelegerea unor fenomene simple, cu care intră în contact în viaţa de zi cu zi. Cu acestă ocazie, tinerii pot să descopere cum funcţionează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne şi cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului.

Valoarea financiară totală a ediției 2018 a Fondului Științescu Braşov este de 140.000 lei, iar suma maximă care poate fi accesată de către un candidat pentru un proiect este de 14.000 lei, în funcție de complexitatea proiectelor. Încurajăm 10-15 proiecte pe care să le susținem cu sume cuprinse între 7.000 și 14.000 de lei. Propunerile pot fi făcute de către profesori și învățători, echipe compuse din elevi, profesori sau studenți, pasionați ai științelor din medii profesionale diverse și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

Ghidul de finanțare, calendarul fondului și formularul de aplicație poate fi consultate la adresa http://brasov.stiintescu.ro/detalii-inscriere/. Programul îi încurajează pe cei care vor să aplice să propună proiecte educaționale care promovează inovarea și creativitatea, implicarea activă a elevilor, interdisciplinaritatea, motivația intrinsecă și dezvoltarea abilităților mai mult decât transmiterea informațiilor.

Împreună cu un grup de mentori, membrii echipei Fundației Comunitare Brașov vor oferi celor care vor să aplice suport pentru scrierea și implementarea proiectelor. Echipele care vor primi finanțare vor beneficia, de asemenea, de sprijin în comunicare, motivarea şi implicarea elevilor și în managementul proiectelor.

Programul Științescu este implementat în Brașov de Fundația Comunitară, alături de Romanian-American Foundation şi partenerii locali Benchmark, Miele, ATOS, Duvenbeck, Hastag Kiwi.

Fondul Științescu se desfăşoară și în orașele București, Iași, Ploieşti, Odorheiul Secuiesc, Tg. Mureș, Cluj-Napoca, Galați, Oradea, Sibiu, Făgăraş şi Bacău, prin fonduri similare gestionate de fundațiile comunitare locale.

Detalii suplimentare referitoare la programul Științescu sunt disponibile pe pagina de Facebook “Științescu Brașov” și pe site-ul brasov.stiintescu.ro

Cum a arătat ediția pilot a Fondului Științescu Brașov? 

În perioada 2017 – 2018, la ediția pilot a fondului Științescu, 10 echipe care au implicat 1.480 de elevi, ghidați de 54 de părinţi, profesori şi oameni pasionaţi de STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică) au dezvoltat împreună proiecte care explorează lumea fascinantă a ştiinţelor: laboratoare interdisciplinare de matematică, programe de robotică, ateliere şi târguri de ştiinţe, maşini de curse şi dispozitive de studiu al fenomenelor meteorologice.

Cele 10 proiecte participante au fost: ROBO PlayLABS, Brasov Goes STEAM, Project Phoenix, ESPRIT (Educatie în Spirit Practic Realist Inovativ și Tehnic), Viața e știință, INFO CAR RACE, Laboratorul interdisciplinar de matematică și științe – Maths&Science, Descoperă, imaginează, creează, Laboratorul de vacanță, Inquire&Investigate.
Mai multe informații despre aceste proiecte creative găsiți pe site-ul brasov.stiintescu.ro/proiecte-finantate-2017/.

Despre Fundaţia Comunitară Braşov

Avem viziunea de a construi în Braşov o fundaţie care prin activitatea sa, contribuie la o comunitate puternică, unită şi generoasă, care îşi pune în practică ideile pentru bucuria de a trăi împreună.
Misiunea noastră este aceea de a antrena energia braşovenilor prin acte de dăruire, creând o punte între nevoile comunităţii şi ce au oamenii ei de oferit.

Fundaţia Comunitară Braşov este înfiinţată în 2015 şi este susţinută de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în cadrul „Programului naţional de dezvoltare de fundaţii comunitare în România”.

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!