Mai mult teatru la Brasov!

Mai mult teatru la Brasov!

Pe 21 decembrie 2016, Asociația Pro Democrația și Consorțiul Cultural Corona au organizat o dezbatere comună pentru a identifică și propune o serie de soluții pentru rezolvarea situației de la Teatrul Dramatic Sică Alexandrescu Brașov, precum și pentru a realiză primii păși către implementarea strategiei culturale a orașului nostru începând cu 2017.

Considerăm că situație creață în jurul Teatrului Dramatic Sică Alexandrescu poate fi rezolvată doar printr-un efort corelat al administrației publice, instituțiilor culturale și societății civile locale. În acest sens, ne-am propus să aducem în atenția opiniei publice câteva posibile soluții, bazate și pe exemple de bună practică din alte orașe ale țării. În analizarea și formularea acestor soluții am pornit de la principiul că ne dorim mai mult teatru la Brașov, nu mai puțin teatru la Brașov.

Mai mult teatru la Brașov înseamnă că numărul de artiști implicați în teatrul brașovean să crească, și nu să scadă. Mai mult teatru la Brașov înseamnă că ruptură din interiorul colectivului Teatrului Dramatic să fie depășită rapid și imaginea teatrului din Brașov să fie reconstruită. Mai mult teatru la Brașov înseamnă că numărul de reprezentații să crească și nu să scadă. Mai mult teatru la Brașov înseamnă că publicul să crească, nu să scadă.

Astfel, am generat o serie de scenarii, toate având aceeași țintă: îmbogățirea vieții culturale a comunității noastre. Aceste scenarii pot fi regăsite în paginile următoare:

Scenariul 1 – Înființarea unei a două companii de teatru în Brașov, prin hotărâre de Consilul Local

Menționam că există precedente de companii publice de teatru care coexista și în alte orașe, mari și mici din România, precum: Timișoara (4 teatre publice), Cluj-Napoca (3 teatre publice), Sfântu Gheorghe (3 teatre publice).  De asemenea, există precedentul procedural de a restructura companii de teatru- în cazul Teatrului Radu Stâncă Sibiu – într-o singură zi, compania de teatru a fost desființată și înlocuită printr-o altă companie de teatru public.

În acest scenariu, propunem că, Consiliul Local Brașov să demareze procedurile pentru înființarea unei a două companii de teatru public, printr-o procedura similară cu cea de la Sibiu, sau printr-o altă procedura legală. Cele două companii vor putea coexista, cel puțin temporar, în actualul spațiu al teatrului, finanțarea lor urmând a fi făcută în mod transparent, pe criterii de performanță, din bugetul Consiliul Local.

Concurență artistică astfel creață ar crește calitatea vieții culturale din oraș. Am putea avea mai multe piese de teatru, mai multe reprezentații, iar într-un final ar crește și consumul de teatru în comunitatea noastră.

  • Scenariul 1.1 – Adiacent acestui scenariu, propunem alocarea de resurse din partea Consiliului Local, în vederea amenajării unui spațiu cultural nou în Municipiul Brașov, care să poată fi utilizat (și) pentru activitatea uneia dintre cele două companii de teatru. Considerăm că în acest scop pot fi utilizate spațiile existențe în proprietatea Municipiului Brașov – fostul cinematograf Popular sau fostul cinematograf Modern. În cazul cinematografului Popular, există inclusiv posibilitatea de a finanță amenajarea acestuia prin fonduri europene disponibile în cadrul Programului Operațional Regional 2013-2020, iar în cazul Modern-ului, finanțarea ar trebui să vina exclusive de la bugetul local.

Crearea unui nou spațiu cultural ar dinamiza viață culturală a orașului, limitată astăzi din punct de vedere spațial la cele câteva spații publice disponibile, și la o serie de spații private, lipsite de condiții corespunzătoare. În acest sens, Consiliul Local Brașov ar trebui să bugeteze resursele financiare pentru realizarea acestui proiect pentru anul 2017.

  • Scenariul 2. În situația în care această situație nu va fi rezolvată prin scenariile de mai sus, sau prin alte soluții adoptate la nivelul comunității locale, iar situația de la Teatrul Dramatic se perpetuează, considerăm că se poate ajunge și la un scenariu ce presupune preluarea teatrului de către Ministerul Culturii și transformarea în teatru național, așa cum s-a întâmplat în cazul unor teatre din Sibiu sau Timișoara. Acest lucru ar presupune însă inițierea unor proiecte de lege de către parlamentării de Brașov, și îl considerăm a fi un scenariu mai puțin probabil, dar posibil.
  • Scenariul 3.  În situația în care nu se va ajunge la un consens politic, sau la o soluție în zonă administrativă pentru rezolvarea constructivă a situației de la Teatrul Dramatic urmând principiul mai mult teatru la Brașov, considerăm că poate fi luat în calcul un scenariu în care la nivelul comunității ia ființă o societatea de teatru privată, asemănătoare cu vechea Societate de Patinaj, prin efortul și contribuția companiilor și cetățenilor brașoveni, finanțată prin crowdfunding sau vânzare în avans de bilete.

Acest scenariu presupune un efort financiar și logistic semnificativ, bazat pe mobilizarea locațiilor din oraș care pot oferi spațiu de desfășurare al pieselor de teatru, și al publicului din Brașov, dar ar reprezenta o dovadă a sprijinului comunității locale pentru viață culturală a orașului.

În următoarea luna, reprezentanții APD și ai Consorțiului Cultural Corona vor stabili întâlniri cu liderii grupurilor politice din consiliul local pentru a discută aceste scenarii și a susține adoptarea lor, în ordinea menționată mai sus. Sperăm că atât consilierii locali, cât și persoanele implicate în situația de la Teatrul Dramatic, să susțină acest demers prin contribuții constructive, ghidate de principiul mai mult teatru la Brașov.

Cu stimă

 Semnatari:

  • Ionuț Tata, președinte Asociația Pro Democrația
  • Valer Rus, pentru Consorțiul Cultural Corona

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!