Maraton de editare #WikiWomenRO pe 7 martie la București

Maraton de editare #WikiWomenRO pe 7 martie la București

Pe 28 februarie am participat la Social Media Summit, un eveniment organizat de BIZ, acolo am aflat de la Alexander Peytre, ce lucruri mișto îi preocupă pe oamenii care se ocupă de partea de social media a Ambasadei Suediei în România și pot să dau și un exemplu concret, în tema cu primăvara la care știu că sperați mulți dintre voi, dar și cu ziua de 8 Martie Ambasada Suediei în România vă invită la un eveniment care are ca scop creșterea numărului de articole despre personalități feminine din România pe Wikipedia și nu numai, detalii mai jos!

  • Wikipedia a fost inaugurată pe 15 ianuarie 2001 și în aprilie 2017 a devenit al 5-lea cel mai popular site după Google, Youtube, Facebook și Baidu.
  • Wikipedia există în peste 280 de limbi cu peste 5,5 milioane de articole în limba engleză (și peste 300.000 în limba română).

Ce femei de seamă din România ar trebui să găsim pe Wikipedia?

Știai că 90% dintre cei care crează conținut pe Wikipedia sunt bărbați? Nu e de mirare că există de 4 ori mai multe pagini pe Wikipedia despre bărbați decât despre femei. Cifrele variază de la țară la țară (în România, doar 1% dintre cei care crează conținut pe Wikipedia în limba română sunt femei), dar imaginea globală este aceeași: informațiile despre femei pe Wikipedia sunt considerabil mult mai puține decât despre bărbați.

#Wikigap -“Let’s close the Internet gender gap”, este o inițiativă a Ambasadei Suediei din România în parteneriat cu ”Wikimedians of Romania and Moldova” și SNSPA care are ca scop creșterea numărului de articole despre personalități feminine din România pe Wikipedia și creșterea numărului de editori-femei la proiectele Wikimedia.

Experți din toate domeniile care doresc să contribuie la scrierea de articole pe Wikipedia, studenți la drept, jurnalism, relații internaționale, studii politice, limbi străine etc sunt invitați să participe la un maraton de editare în limba română, în data de 7 martie, ora 18:00, la SNSPA.

“90% dintre cei care care crează conținut pe Wikipedia sunt bărbați”

Maraton de editare #WikiWomenRO
Dată: 7 martie 2018
Interval: 6.00–8.00 p.m.
Locație: SNSPA (Bd. Expoziției, 30A, Sala 917)
Intrare liberă

Maraton de editare #WikiWomenRO, 7 martie, ora 18:00, la SNSPA

Timp de 2 ore, participanții vor învăța mecanismele Wikipediei de la experții Wikimedia și vor contribui în timp real la publicarea de noi articole pe Wikipedia despre personalități feminine din România. Noile articole vor avea la bază informații ce indeplinesc condițiile Wikimedia de “notabilitate, verificabilitate, surse de încredere, neutralitate”.

Wikipedia este cea mai amplă enciclopedie din lume cu peste 1.5 milioane de biografii în limba engleză (dintre care numai 17% despre femei) și al 5-lea cel mai popular site după Google, Youtube, Facebook și Baidu. Prin conținutul ei, Wikipedia poate contura viziunea noastră față de lumea largă. În teorie, Wikipedia este un mediu neutru al cărui conținut este creat și verificat continuu de voluntari, acoperind articole despre oameni notabili din diferite țări, epoci și discipline. Dar ca multe alte domenii din societatea noastră, Wikipedia funcționează cu un dezechilibru major: nereprezentativitatea femeilor!

”1.5 milioane de biografii în limba engleză, dintre care numai 17% despre femei”

Evenimentul se circumscrie campaniei “Wikigap: let’s close the internet gender gap” – derulată de Guvernul Suediei – şi proiectului “Personalităţi feminine din România şi Moldova”, derulat de “Wikimedians of Romania and Moldova” și va fi organizat în marja conferinţei „Including the gender dimension in policies, legislation and justice. The Swedish Feminist Foreign Policy”, care va fi găzduită de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, tot în data de 7 martie (ora 4pm, Sala Multifuncțională).
Detalii organizatorice pentru participanții la maratonul #WikiWomenRO: http://bit.ly/2FfL9y0

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!