Mai baga niste refuz de ciur (P)

Robert Cadar February 7, 2014
0 people like this post

Refuz de ciur

Zilele trecute aflat intr-o mica deplasare prin patria noastra, nu conteaza motivul, insa starea drumurilor din tara o cunoastem cu totii, ce mi-a atras atentia stand intr-o coloana de masini in asteptare, a fost expresia ” refuz de ciur ” .

Si cum se circula pe o singura banda de-a lungul a 5 kilometrii, iar mie imi place sa aflu lucruri noi, m-am dat jos din masina si am inceput sa socializez cu oamenii care lucrau de zor intr-o zi de sambata la drumul in cauza. Acum nu va ganditi ca ii tineam din treaba, am gasit si eu unul care era mai sef pe-acolo si care a fost amabil sa-mi raspunda la cele cateva intrebari nascute din curiozitatea mea.

O sa spuneti ca ma plictiseam groaznic, pesemne ca da, dar macar acum stiu si eu ca “refuz de ciur”  este defapt un agregat mineral de balastiera cu dimensiuni cuprinse intre 31-70 mm care este folosit impreuna cu balastul nu numai la terasamente de drumuri ci si la fundatii, platforme, amenajari de parcari si tot asa.

Omul a fost amabil mi-a explicat si de balast compactabil pentru ca tot auzeam termenul folosit intre oamenii care lucrau in zona, insa cand am inceput sa intreb si eu despre partea de final, unde era vorba si despre retetele de materiale folosite si respectarea lor cred ca s-a simtit jignit, dar eu nu am dorit sa jignesc pe nimeni, relatam doar o realitate pe care o vedem si pe drumurile noastre, retetele pentru prelucrarea materialului ce urmeaza a fi turnat la drumuri nu prea respecta reteta, astfel ca dupa cateva luni normal ca apar de nicaieri niste cratere in asfalt ca incepi sa te intrebi daca te-ai mutat pe Marte.

Am pierdut acolo aproximativ 3 ore, la inceput mi-a placut ca am aflat si eu lucruri noi, insa dupa m-am cam intristat, oare cand o sa avem si noi drumuri europene ? sa mai intreb si de autostrazi ?

  • 0
  • 593