Cum am transportat laptele pe “Drumul Laptelui”!

Cum am transportat laptele pe “Drumul Laptelui”!

drumul laptelui

Va amintiti cu ceva timp in urma ca va promiteam episoade despre Drumul Laptelui ? ei bine am ajuns la episodul numarul trei, de data asta va povestesc cum am trait experienta de a transporta laptele de la o ferma la fabrica Danone, sunteti gata ? sa incepem !

Inca de la prima ora cand poate multi dintre voi va intorceati pe partea cealalta, m-am trezit am luat un mic dejun, sa va zic ca era cu iaurt Danone ? , apoi am pornit spre fabrica Danone.

La ora 6.00 am intrat pe poarta fabricii si m-am alaturat lui Gabi M. , omul care avea sa conduca cisterna cu care vom aduce cel mai bun lapte de la una din cele 40 de ferme care colaboreaza cu fabrica Danone.  Am facut cunostinta, iar dupa ce Gabi a trecut la tinuta de servici ne-am urcat in cisterna si am pornit la drum .

Drumul a fost unul linistit, mai ales ca am ne-am indreptat catre ferma de la Gorgota, pe autostrada A3 intre Bucuresti si Ploiesti. Pe drum am discutat una alta, am mai socializat, insa fara a distrage atentia de la condus lui Gabi,  un om de nota zece, priceput tare la sofat dar si la procedurile de transport si colectare a laptelui, mie unul mi-a lasat o impresie foarte buna, era sigur pe el si clar, stia foarte bine ce are de facut, sincer l-as propune la o marire .

Am ajuns la ferma in aproximativ  doua ore, ferma se numeste Koplax si este situata in localitatea Gorgota, in apropiere de Ploiesti. Evident ca pot sa va spun cateva cuvinte si despre ferma.  In linii mari la aceasta ferma au fost investiti peste 10 milioane de euro si am putut observa acest lucru cu ochiul liber :

 • parcul de masini utilaje,
 •  locul unde se pregatea furajele, hrana este asistata de calculator,
 • camera de muls cu 48 de locuri
 • 2 tancuri de colectare a laptelui cu o capacitate de 25.000 de litri
 • sanatatea vacutelor este monitorizata printr-un cip
 • peste 1000 de animale la ferma din care peste 850 de vacute la lactatie
 • peste 700 de hectare in jurul fermei care asigura o parte din necesarul de hrana
 • si evident oameni care iti zambesc si care sunt dedicati muncii lor la ferma

Sa trecem la colectarea laptelui, l-am urmarit de aproape pe Gabi care mi-a raspuns ca un profesionist la fiecare intrebare adresata despre procedura de colectare, iata ce inseamna sa colectezi laptele de la ferma.

In prima etapa  se colecteaza probe dupa cum urmeaza :

 • Proba pentru verificarea densitatii laptelui
 • Proba pentru verificarea aciditatii laptelui
 • Proba pentru verificarea prezentei de antibiotice in lapte (daca laptele prezinta antibiotice acesta NU poate fi procesat spre exemplu pentru a se obtine iaurt!)

Toate aceste teste se fac pe loc iar rezultatele sunt verificate cu mare atentie!   Fiecare recipient este sigilat si prezinta o eticheta cu un cod (01 C9 1234 222) care semnifica:

 • numarul de incarcare (in cazul nostru – 01)
 • codul cisternei de la Danone ( C9)
 • numarul de compartimente ale cisternei, a noastra avea 4 (deci 1234)
 • numarul fermei (in cazul nostru 222), si evident data colectarii .

Dupa colectarea acestor probe, se verifica de asemenea temperatura de stocare in tancurile special concepute pentru stocarea laptelui, daca nu stiati, temperatura laptelui la mulgere este undeva la 30 de grade, acesta este stocat in tancurile de la ferma care are un racitor prin care trece laptele, astfel ca el trebuie in permanenta sa fie pastrat la o temperatura intre 4-6 grade.

Foarte important, laptele este transportat si procesat la fabrica Danone  in max. 24 de ore de la mulgere .

A trebuit sa ma conving si eu de calitatea laptelui pe viu, asa ca, desi am o problema in a bea laptele care nu este fiert, am baut un pahar de lapte si surpriza, chiar avea gustul laptelui de la bunica de care imi aminteam cu drag si mai ales nu am avut niciun fel de problema dupa ce am baut intregul pahar de lapte, deci de acum stiu ce lapte trebuie sa beau, laptele Danone !

Va povesteam despre cisterna ca are 4 compartimente independente, ei bine aceste compartimente sunt sigilate de la ferma si pana la fabrica, iar dupa descarcarea laptelui la fabrica compartimentele sunt igienizate foarte atent. Am putut sa observ de asemenea cum Gabi foloseste mereu echipamentul de protectie, pentru mine acest aspect este foarte important si il felicit atat pe Gabi cat si pe cei de la Danone pentru profesionalism. Dupa ce laptele a fost incarcat in cisterna si toate documentele au fost efectuate am pornit din nou la drum cu Gabi.

Drumul spre Fabrica Danone parca a parut ceva mai lung la intoarcere, posibil si din cauza ca drumul era mai populat dupa ora 10.00, insa in jurul pranzului am intrat pe poarta fabricii Danone cu laptele proaspat de la ferma Koplax. A urmat a doua etapa de verificari a calitatii laptelui, etapa care se desfasoara in faza de receptie a laptelui la Fabrica Danone.

Astfel ca Gabi s-a pus pe treaba, s-a echipat corespunzator si a trecut la colectarea probelor de testare a laptelui si asta pentru fiecare din cele 4 compartimente ale cisternei, dupa testarea laptelui Gabi a fost sunat si a primit unda verde pentru a descarca laptele .

Misiune indeplinita, in cateva cuvinte, aceasta experienta a fost pentru mine ceva care mi-a dat o siguranta absoluta in ceea ce priveste produsele Danone si aici vorbesc incepand chiar de la vacutele de la ferma, apoi continuand cu procedura de colectare, transport si descarcarea laptelui la fabrica, evident urmeaza colega mea Ioana sa supravegheze modul de prelucrare al laptelui si calitatea produselor Danone la Fabrica Danone, dragilor in incheiere un singur sfat,  beti lapte sanatos de la Danone !

Mai multe despre campania Cum se face iaurtul Danone puteti citi aici  www.danone.ro/drumullaptelui

Citeste intreaga poveste a drumului Laptelui prin articolele colegilor mei : Valyvizita la ferma – am-fost-fermier-pentru-danone  si IoanaVizita la fabrica Danone  in-vizita-la-fabrica-danone

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!