#ÎntrebareaDeLuni – Unde redirecționezi 2% din impozitul pe venit?

#ÎntrebareaDeLuni – Unde redirecționezi 2% din impozitul pe venit?

De câțiva ani îmi redirecționez 2% din impozitul anual pe venit fie către Fundația Rafael, fie către inițiativa Plantăm fapte bune în România care a reușit din 2011 să împădurească un pic peste 180 de hectare de teren neproductiv, având în vedere cât se taie prin pădurile noastre eu zic că facem treabă bună.

În aceste două ONG-uri activez și în prezent și le recomand dacă nu aveți un ONG către care să redirecționați procentul de 2% de pe anul 2017. Acum probabil ați văzut în ultimele săptămâni discuțiile pe seama depunerii formularului 230 sau 200 pentru că statul s-a gândit să mai pună niște piedici celor din sectorul asociațiilor și fundațiilor.

Dacă mă opresc la formularul 230 pentru persoane fizice și probabil valabil și pentru formularul 200 (persoane juridice) ultima variantă gândită de “inteligenții” țării dă trei variante de depunere a formularului:

 1.  Să mergi la ANAF și să-l depui cu mâna ta… deci eu mă feresc de cozi de câțiva ani și acum ne întoarcem în epoca  de aur, să stăm la coadă?

 2.  Să îl trimiți prin poștă… clar oamenii ăceștia nu au mai trecut de mult pe la poștă, zilele trecute am fost la poștă și nu aveau timbre, deci vorbim de poștă da? Să zicem că avem și curier dar câți dintre voi sunt dispuși să dea 20 lei pentru a trimite un plic?

 3. Ultima variantă mi se pare cea mai comică, să îl depui online, aparent simplu însă îți trebuie cont pe platforma online ANAF, dacă nu ai cont și încerci să îți faci pare un labirint site-ul lor, iar pentru validarea contului o să ai nevoie de numărul de pe o decizie primită de la ei în anii trecuți (eu nu am așa ceva) sau trebuie sa mergi la ANAF!  ei bine opțiunea aceasta mi se pare aiurea pentru că dacă ajung la ANAF pot depune formularul și să zicem că îmi validez contul pentru următorii ani, dar nu înțeleg opțiunea online, dar mergi la ghișeu … nino, nino!

Și să mai întrebăm unde sunt simplicările și eliminarea birocrației anunțate de “cei roșii” cu atâta tam-tam. Toate instituțiile par să aibă normă la maculatură, asta apropo de pădurile noastre, deci voi unde redirecționați cei 2% anul acesta?

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!