Harta taierilor de paduri

Harta taierilor de paduri

Harta taierilor de paduri

Harta taierilor de paduri” este o aplicaţie online gratuită, în care pot fi raportate tăierile de păduri din România utilizând imaginile satelitare Google Maps sau înregistrând coordonatele GPS şi fotografiile de la locul tăierii. Aplicaţia este unică în lume, codul-sursă urmând a fi exportat către alte state care se confruntă cu problematica tăierilor de păduri.

Pe parcursul anului 2012 se vor raporta pe hartă tăieri de păduri, iar în 2013 se va verifica legalitatea tăierilor raportate în această aplicaţie.

“Cu aplicaţia Harta taierilor de paduri punem pe masă problematica introducerii pădurilor noastre în sistem informatic. Astfel, vom ajunge să ştim cu precizie unde se autorizează tăieri de arbori sau alte tipuri de lucrări. Şi tot în acest fel, vom putea evalua corect câţi arbori pot fi tăiaţi în fiecare pădure fără a fi afectat echilibrul acesteia”, a spus Liana Buzea, coordonatorPlantăm fapte bune în România.

conferinta

conferinta

Scopul pe termen lung al acestei aplicaţii este introducerea pădurilor României în sistem GIS (Geographic Information System). Un astfel de   sistem va permite un management forestier profesionist, transparent şi responsabil. Se va putea face evaluarea cantitativă şi calitativă a pădurilor ţării noastre, iar informaţiile vor fi accesibile tuturor în timp util. Autorităţile, proprietarii de păduri şi publicul larg vor şti acoperirea, consistenţa şi componenţa pădurilor şi vor putea fi autorizate tratamentele de tăieri pe măsura posibilităţii de regenerare a pădurilor.

 

Harta taierilor de paduri este o aplicaţie online realizată în cadrul “Plantăm fapte bune în România“, iniţiativă naţională de împădurire pe bază de voluntariat. Aplicaţia a câştigat atât premiul Best Hack for the Social Good în cadrul evenimentului Yahoo! Open Hack Europe din 14-15 mai 2011, cât şi distincţia Proud restarter din competiţia RESTART ROMANIA 2012, realizată de catre TechSoup România.

Aplicaţia beneficiază de sprijinul Ambasadelor Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii în Romania, al agenţiei de creaţie The Cell (sprijin pro bono pentru strategie şi realizare materiale de comunicare), companiei Softis Serv (sprijin cu muncă pro bono în programare), cât şi de suportul Microsoft România (care acordă găzduire gratuită aplicaţiei timp de 15 luni). Un partener nou în acest demers este Universitatea Bucureşti – Facultatea de Geografie care, prin implicarea profesorului Constantin Nistor, specializat în Geomorfologie, GIS şi Teledetecţie şi a unei echipe de 20 studenţi, va asigura verificarea tăierilor de păduri raportate de catre public pe parcursul anului 2012.

 ***

Despre „Plantăm fapte bune în România

„Plantăm fapte bune în România” este o iniţiativă a societăţii civile tinere din România, bazată pe voluntariat şi este programată a se derula pe o perioadă de 5 – 7 ani. Iniţiativa constă în acţiuni de conştientizare, cartografiere şi plantare pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală. Reprezentantul legal al mişcării este Asociaţia EcoAssist, cea care a adus şi reprezentat în ţară prima campanie “Let’s Do It, Romania!”.

sursa: romaniapozitiva.ro

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!