Despre trecerile de pietoni din Brasov

Despre trecerile de pietoni din Brasov

treceri pietoni Brasov

Urmaresc toate discutiile pe subiectul trecerilor de pietoni, toate lumea comenteaza, vine cu propuneri, cu acuze, insa putini fac totusi ceva si in privinta mentalitatii, o cauza principala a multor probleme la noi in tara.

Pietonul – sunt unul din pietonii Brasovului si pana sa se monteze opritoarele la trecerile de pieton din oras, am avut in zona Tractorul cateva situatii “comice” as putea spune, va relatez doar scurt doua dintre ele, eu pe trecerea de pietoni, trecut deja de axul drumului, deci ajuns la 70% din lungimea trecerii de pietoni, din sens opus un tir si un malac de sofer care nu prea dadea semne sa opreasca, chiar a deschis geamul sa ma certe, cum te mi-am permis sa trec strada, i-am raspuns ca este trecere de pietoni si doi poate sun la 112 sa ii fac o sesizare, a ridicat geamul si a plecat.

Situatia 2, dupa Coresi spre iesirea din Brasov, prima trecere de pietoni este in dreptul unei benzinarii, acolo toti soferii accelerau de obicei, asa se face ca intr-o seara, traversasem deja 3 din cele 4 benzi si vine un babalac de vreo 70 de ani care nu a schitat niciun gest ca ar opri, cum nu aveam decat o sapca in cap, mi-am scos sapca si am aruncat in geamul soferului, nu a oprit insa soferii din spate opriti la trecere s-au amuzat copios de gestul meu, eu totusi ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca nu ma opream nici eu la cativa cm de masina idiotului.

Ajuta opritoarele pietonii? da as spune ca ii ajuta, insa nu e cea mai buna solutie, mai nou am vazut pietoni care trec printre masinile oprite la trecere, deci de ce sa mai merge pana la trecere daca masinile sunt oprite sau se deplaseaza foarte incet.

Mai exista un lucru pe care l-am observat in Brasov, pietonii care asteapta la trecerile de pietoni, odata ce au primit prioritate pentru a trece, incep sa alerge pe trecere, alti idioti !

Soferul – Nu pot decat sa povestesc din pozitia de copilot, exista soferi care respecta regulile de circulatie, insa cei mai multi prefera sa gaseasca o solutie sa ocoleasca anumite restrictii, nici pe ei nu ii ajuta infrastructura si  drumurile de proasta calitate.

Opritoarele credeti ca vor rezolva problema soferilor vitezomani? eu spun ca nu, am observat mai multi soferi care pur si simplu ocolesc aceste opritoare sau pur si simplu trec in viteza peste ele! Acum o saptamana am participat la o dezbatere pe subiecte de interes pentru Brasov, in cadrul dezbaterii un medic a ridicat problema acestor opritoare care impiedica ambulantele sa ajunga in timp la o solicitare, sau ce se poate intampla cu pacient care are pietre la rinichi ?

Inchei cu o singura intrebare: dupa montarea acestor opritoare, sau poate chiar reducerea limitei de viteza in oras, voi ati vazut vreun agent de circulatie care sa monitorizeze acest lucru in oras, unde este politia rutiera? de ce nu se face o monitorizare mai buna la trecerile de pietoni, de ce nu se dau amenzi pentru vitezomani??

Concluzia mea este ca solutia aplicata la Brasov a fost una pripita si scumpa, solutii sunt destule, insa totusi cred ca in primul rand ar trebui ca schimbarea sa plece de la noi, pietonii, soferii, deci schimbam si noi ceva in mentalitatea noastra?

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!

There are 2 comments for this article
  1. rivi at 13:12

    eu cred ca este o solutie cu politisti morti, dar nu neaparat cea mai buna solutie.
    Iluminarea mai buna, semnalizarea trecerilor si educarea pietonilor, inca de pe bancile scolii. De acolo trebuie sa inceapa!

    • Diana at 14:10

      Pietonii sa fie educati ca… soferii au voie cu 50 km la ora in apropierea trecerii de pietoni? N-ar trebui educati si soferii – macar la scoala de soferi – ca n-au voie sa vorbeasca la telefon in timp ce conduc, ca sunt obligati – prin lege – sa reduca viteza la apropierea de trecerile de pietoni? La trecerea pt pietoni prioritatea o au pietonii, asa cum in trafic cel care e pe drum cu prioritate STIE ca ceilalti trebuie sa-i acorde prioritate si, adesea, nici nu se asigura cand zboara pe drumul cu prioritate si un smecher sau un neatent la volan ii apare brusc in fatza de pe un drum secundar… Zic si eu…