Despre drepturile de autor in Romania

Despre drepturile de autor in Romania

drepturile de autor

Saptamana viitoare cei mai importanți vorbitori români şi internaţionali din domeniul protectiei  drepturilor de autor vor fi prezenți la simpozionul “Protecția juridică a operelor și prestațiilor artistice în mediul digital”, organizat de O.R.D.A. și Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală pe 11-12 decembrie, la Brasov. Florin Grozea (pe care il cunosteti cu totii, fiind membru al trupei brasovene Hi-Q) este noul Consilier al Directorului General ORDA (Oficiul Român pentru Drepturi de Autor), organizatorul acestui Simpozion.

Mi-ar fi placut sa ajung la acest simpozion insa fiind in timpul saptamanii viitoare nu am sa pot ajunge, insa am vrut totusi sa ma alatur si sa sprijin aceasta initiativa.

Evident ca multi dintre noi, in general, muzicieni, artisti sau chiar si bloggeri, am constatat de multe ori munca ta este “furata” si atribuita de catre alte persoane fara a se face vreo referire la autorul ei. In Romania inca nu exista simtul de raspundere, sau respectul fata de cel care a depus un efort pentru a avea un rezultat pe care il imparte cu toata lumea. In cazul meu fotografia, este foarte grav ca multi dintre noi nu cunosc nici macar regulile elementare in ceea ce priveste respectarea drepturilor de autor,  am intalnit cazuri care in ciuda faptului ca fotografia prezenta o semnatura, aceasta a fost decupata si folosita fara a se specifica autorul sau mai important, fara a cere acordul autorului.

Chiar si in mediul online, se intampla foarte frecvent ca fotografiile folosite la articole sa fie pur si simplu copiate fara a se specifica sursa, e de inteles ca fotografii exista dar atata timp cat nu este indicata sursa si fotografia nu iti apartine nu este deloc bine pentru cel care o foloseste .

Parerea mea este ca ar trebui organizate periodic anumite simpozioane de informare in toata tara si aici ar trebui cerut ajutorul celor care sunt cel mai mult expusi la aceasta problema, muzicienilor, artistilor si de ce nu as implica si bloggeri care trebuie sa fie un exemplu pozitiv pentru cei care ii citesc zilnic, chiar as sustine cu mare placere o astfel de campanie !

Din punctul meu de vedere pe zi ce trece internetul devine din ce in ce mai greu de controlat, tratatul internaţional ACTA ar fi fost o solutie buna insa nu in forma in care a fost pus pe tava, startul era bun insa ar mai fi putut fi corectat incat sa fie aplicabil si fara a incalca anumite drepturi cu care Parlamentul European aflat sub presiune au luat hotararea ca este mai bine sa fie respins.

Deci fiti responsabili si respectati munca celorlalti, este usor sa copiezi insa de creativitate si idei nu duce nimeni lipsa, exista si termenul de colaborare si atunci partile pot agrea in comun o solutie valabila pentru ambele parti . EU  sustin drepturile de autor ale tuturor artistilor si incurajez sustinerea acestora, si TU poti face acest lucru !

 

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!