Despre anvelopa – intre mit si realitate !

Despre anvelopa – intre mit si realitate !

michelin

Daca tot ne intretinem cu anotimpul rece si primavara se lasa asteptata, o sa incercam azi sa demontam cateva vorbe din popor conform carora ai spune ca siguranta ta si a familiei nu este asa de importanta si aici gresesc multi dintre soferi, fie din motive materiale, fie din lipsa de timp sau alte resurse.

Sa le luam pe rand deci :

1. Anvelopele de iarnă sunt construite diferit de cele de vară! Adevarat

Conceptul de structura a anvelopelor de vara este foarte bine gandit sa functioneze optim si la temperaturi mari sau chiar si pe ploaie, asta elimina din start o functionare optima a anvelopelor de vara la temperaturi mai mici de zece grade. Cele de iarna au in compozitie un cauciuc mai moale care ofera mai multe aderenta si foarte important, dispunerea lamelelor si a canalelor de pe profil sunt dispuse in alt mod decat la cele de vara.

2. Aderenţa nu se produce prin frecarea dintre anvelopă şi o suprafaţă dură.  Fals

Aderenta se face exact prin frecarea dintre anvelopa si o suprafata fie ea dura, acoperita cu polei sau uscata. Anvelopa de iarna este foarte bine conceputa pentru a absoarbe apa si nu lasa sa se formeze o pelicula de apa pe care anvelopa sa alunece. La fel si in cazul zapezii, anvelopa o va strange si va crea aderenta prin ea . Nu acelasi lucru putem spune despre anvelopa de vara care va fi mai rigida si va aluneca pe stratul de apa creat peste zapada fie ea si de un deget.

3. contacul dintre maşină şi asfalt se produce pe patru zone, fiecare de cativa centimetri . Adevarat

Se stie nu, indiferent ca ai un trabant sau un tanc de Jeep, contactul cu drumul se face doar 4 zone, fiecare cam cat o palma .

4. Uneori cu toate pregatirile posibile,  iarna te poate lua prin surprindere . Adevarat

Iarna este foarte capricioasa si se schimba ca “buna ziua” , daca ai mai facut si greseala sa pleci cu anvelope de vara pentru ca afara e soare si la 2 cm de zapada incepi sa iti versi amarul pe masina sau pe autoritati nu ai rezolvat nimic, este vina ta. Daca ai anvelope de iarna nu ai probleme, daca nu ai  o sa ii incurci si pe altii si posibil ca masina ta sa devina mai degraba un bob pe roti, unul care te poate duce si spre alte drumuri unde nu ai vrea sa ajungi .

5. Anvelopele de iarnă nu pot absorbi şi  evacua rapid apa ! Fals

Anvelopele de iarna sunt gandite pentru a absorbi si evacua apa ceea ce creste aderenta, cele de vara sunt exact invers , deci cele de vara sunt incompatibile pentru iarna si invers.

6. Nu este mare diferenta intre anvelopele de iarna si cele de vara !   Fals

Foarte usor de demonstrat, mai ales acum cand mai avem zapada, adaugam la zapada o situatie de franare iar  daca iti apare un obstacol la 50 metri iar tu ai sa zicem undeva la 50 km/h, in situatia anvelopelor de vara la o temperatura mai mica de 10 grade sau carosabil umed obstacolul devine obiectul cu care “ai facut cunostinta”, in aceleasi situatii de umezeala si temperatura insa cu anvelope de iarna te vei opri la timp !

 

7.  Anvelopele second hand sunt mai bune ca cele noi !  Fals

Anvelope noi sau Second-Hand , nu cred ca este chiar asa de important cum sunt ,  daca ai posibilitatea normal vor fi noi, exista insa cateva conditii de care ar trebui sa tineti cont, sa fie inca valabile , sa nu fie uzate (adancimea canalului sa fie de minim 7mm) si de preferat o marca care are performante in domeniu, cum ar fi de exemplu Michelin !

8. Anvelopele se depoziteaza in anumite conditii !   Adevarat

Anvelopele se depoziteaza de preferinta intr-un loc uscat si ferit de soare sau caldura, daca au jante acestea se vor depozita pe orizontala, una peste alta, fara jante se vor depozita pe vertical, una langa alta.

9. Viata ta valoreaza mai mult decat un buget subtire pentru anvelope !  Mai mult decat Adevarat

Inchei cu o intrebare simpla, oare merita sa iti pui in pericol viata si celor din jurul tau, facand tot felul de economii absurde sau preferi sa investesti un pic mai mult intr-o anvelopa performanta, cum sunt cele de la Michelin, firma care a investit serios in ultimii ani pentru a atinge performante remarcante in domeniu ?

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!