Cum le dai o lectie celor care fura poze pe instagram!

Cum le dai o lectie celor care fura poze pe instagram!

Instagram

Acum cateva luni viata pe instagram era una linistita, trecusem de 1000 de persoane care ma urmaresc pe contul de instagram, dupa ce prin vara anului trecut organizasem impreuna cu bloggerii de la Brasov o editie pilot de Instameet la Brasov.

Acum dupa ce am trecut de 2000 de persoane care ma urmaresc am inceput sa ma confrunt cu tot felul de conturi dubioase care fura pozele si isi asuma creditul pentru ele. Prima situatie mi-a fost semnalata de Ioana, care a recunoscut o fotografie de-a mea pe un cont fals “city of brasov” sau ceva de genul, care culmea, ma si blocase, chipurile ca sa nu vad ca si-a insusit fotografii de pe contul meu.

I-am scris un mesaj de pe alt cont al unui prieten, a scris si Ioana un mesaj, acelasi gest si niciun fel de raspuns, insa blocarea unui cont nu inseamna prea mult.

A doua situatie recent dupa participarea mea la Maratonul Zapezii, vad postata pe facebook poza de articol din Cetatea Rasnov pe un cont de facebook care speficicase ca si sursa o alta pagina de instagram, ceva de genul “Romania pentru toti” .

Le-am lasat un mesaj si i-am rugat daca tot vrea sa pastreze fotografia sa specifice sursa, la fel si pe pagina de facebook, cei din urma s-au conformat repede, in schimb contul de instagram nimic.

Ce e de facut in acest caz?

Intrati pe formularul online (disponibil in limba engleza) pe care il regasiti aici, bifati ca sunteti de acord sa continuati completarea formularului de incalcare a drepturilor de autor. Dupa acest pas vor deveni active mai multe optiuni din care trebuie sa selectati “I found content that may violate my copyright” .

Bifati mai apoi ultima optiune din lista “Please click here to continue with a copyright report”, completati mai apoi datele dumneavoastra de contact in campurile dedicate fiecarui detaliu, nume, mail, numar de telefon si tara, in cazul nostru bifati ca sunteti din afara Statelor Unite ale Americii, respectiv scrieti Romania in urmatoarea casuta.

Bifati in urmatoarea optiune, daca drepturile de autor va apartin, urmat din nou numele dumneavoastra si din meniul drop-down (urmatoarea optiune) selectati ce anume reportati, poate fi un user fals cu acelasi nume, poate fi o fotografie care va apartine, sau chiar tot continutul.

Detaliati cu link catre fotografie sau user ce anume raportati, apoi in urmatoarea optiune selectati din meniu una din optiunile care se potrivesc situatiei dumneavoastra, continut care copiaza fotografiile dumneavoastra, fie ca apareti intr-o fotografie pentru care nu vi s-a cerut acordul etc.

Apoi trebuie sa furnzati detalii despre ceea ce vi s-a luat/copiat, adica un material foto/video, un logo, un nume,etc.

In fereastra imediat urmatoare sunteti rugati sa furnizati dovezi despre originalitatea celor raportate de dumneavoastra cu tot cu linkuri si sa bifati din nou ca tot ceea ce ati scris si mentionat in plangerea pe care urmeaza sa o depuneti este conform cu realitatea si ca nu incalcati in niciun fel legea si dreapturile nimanui.

Si cam asta e, in maxim cateva minute, daca totul este destul de veritabil si se poate verifica cele spuse, veti primi o notificare pe e-mail in care sunteti anuntati ca fotografia care va apartinea a fost indepartata de pe contul care v-a incalcat drepturile de autor.

Daca totusi doriti sa reveniti pe acelasi caz trebuie sa completati o noua plangere cu acelasi formular, insa va trebuie sa speficicati numarul sesizarii (de exemplu #1717436731804656).

Ma intreb daca toti ceilalti useri de instagram care au cateva mii bune de urmaritori au aceasta problema?

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!

There are 2 comments for this article
  1. rivi at 22:20

    probabil ca nu e o situație rară :)

  2. Roxana Călinescu at 23:08

    Eu nu am mii de urmăritori, nici măcar 1000, dar m-am lovit chiar zilele trecute această problemă. I-am scris tipei care îmi furase poza și mi-a trântit în nas că o preluase cu repost. Eu știu că atunci când iei ceva cu repost apare pe poză #repost, iar aici nu apărea nimic. Apoi mi-a zis că “uite, acum te-am menționat, e bine așa?”, adică eu îi lăsasem comment în care o întrebam de ce mi-a furat poza și am rugat-o să o șteargă, iar ea mă menționase la răspuns :)))
    Într-un final am insistat și a șters-o.
    Chiar foarte util acest articol, îl salvez în bookmarks în caz că se mai întâmplă ceva de genul.