Conferința Europeană pentru Restaurarea Centrelor Istorice și Dezvoltare Urbană

Conferința Europeană pentru Restaurarea Centrelor Istorice și Dezvoltare Urbană

Conferința Europeană

Conferința Europeană pentru Restaurarea Centrelor Istorice și Dezvoltare Urbană

La conferința de presă de luni 10 iunie s-a discutat despre evenimentul care a avut loc joi 6 iunie în Brașov, la Sala Reduta, și anume Conferința Europeană pentru Restaurarea Centrelor Istorice și Dezvoltare Urbană.

Evenimentul a avut loc cu susținerea Institutului Regiunilor Europene și a adunat peste 100 de oaspeți, cu toții interesați în mod direct de restaurarea centrelor istorice (arhitecți, primari, autorități locale, proprietari).

Una dintre temele principale ale conferinței a fost dilema legislativă care îngreunează procesul și așa complex de restaurare a centrului istoric. Această dilemă pornește de la faptul că nu se pot finanța lucrări de construcții private cu bani publici.

O soluție posibilă a problemei este Jessica, fondul de finanțare pentru dezvoltare urbană al Băncii Europene pentru Investiții. Prin Jessica se pot accesa împrumuturi cu plata pe o durată foarte lungă, la dobânzi foarte bune, între 0-2%. Președintele Programului Jessica, dl. dr. Goetz Von Taden a participat la Conferința de joi, unde a prezentat pe larg soluțiile de finanțare. Urma apoi ca vineri să se întâlnească la București cu reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării pentru a negocia lansarea Jessica în România (programul există deja în foarte multe dintre statele membre, printre care și Bulgaria, Polonia, Italia sau Portugalia).

Dacă negocierile vor fi pozitive, atunci Jessica va demara în România cu trei proiecte pilot la Sibiu, Pitești și Brașov. Pentru fiecare oraș ar putea fi alocate câte 2 fonduri, a câte 40 de milioane de Euro fiecare – unul pentru restaurarea centrelor istorice și altul pentru reabilitarea energetică și termică a clădirilor. Returnarea banilor din aceste împrumuturi va fi posibilă în 10 – 20 de ani și ea se va face natural, fără presiunea unor taxe și impozite suplimentare. Un centru istoric restaurat atrage investitorii și comercianții, care atrag turiștii și localnicii, care cresc rulajul comercial – vânzâri și profituri mai mari înseamnă impozite mai mari pe plan local și național și deci resurse generoase pentru rambursarea împrumutului.

Astfel proprietarii și micii investitori ar putea accesa finanțare Jessica. Pentru proprietari ar putea fi găsită o compensare printr-o Hotărâre a Consiliului Județean care să taie din impozitul pe clădire. Investitorii vor fi atrași prin condițiile superlative de creditare. Este o soluție care a funcționat cu succes in Italia spre exemplu. Italia stă la fel de prost ca România în ceea ce privește absorbția fondurilor Europene, în schimb se laudă cu un procent de 100% pentru programul Jessica. Acest lucru se datorează faptului că Jessica, spre deosebire de fondurile structurale, are o birocrație mult redusă și termeni de plată realiști. Tot ce contează este ca proiectul să fie fiabil economic.

Există și varianta finanțărilor private, cum este exemplul celor de la Selgros care au restaurat din banii lor clădirea de la Republicii 14. De altfel, așa cum declara dl. Macedonschi, “FDGR împreună cu Fundația Sașilor vor lucra împreună pentru atragerea de investiții private în vederea restaurării centrului istoric al Brașovului. Suntem în discuții avansate cu firme din Clubul German, dar și din afara sa. Vrem să găsim forma în care pot avea loc finanțările și pentru ce clădiri anume. De altfel, în acest weekend voi participa la cel mai mare Forum European din Austria, de la Wachau, pe tema Dincolo de criză, contururile unei noi Europe. Sunt singurul invitat la acest eveniment din România și îmi propun să mă folosesc de această oportunitate pentru a identifica viitoare parteneriate în beneficiul centrului istoric Brașov.”

Pasul următor în rezolvarea problemei legislative va fi o colaborare strânsă cu arhitecții. Aici discuțiile vor continua pentru a afla punctul de vedere al acestora cu privire la soluțiile legale. Arhitecții se lovesc zilnic de discrepanța dintre Legea Finanțelor Publice și Legea Partimoniului. Sunt așadar în cea mai mare măsură să vină cu propuneri coerente și realiste.

După aceasta, vom organiza o masă rotundă, cu participarea actorilor principali: deputați, senatori, juriști, arhitecți, autorități locale. Împreună vom găsi forma legală care trebuie aplicată, la început pe plan local și apoi național.

Dl. Macedonschi a comparat centrul istoric al Brașovului cu sufrageria noastră, a fiecăruia. “O sufragerie curată și frumoasă te face mai productiv și mai deschis să primești oaspeți, să socializezi, să te simți pozitiv. Tot așa un centru istoric restaurat este o atracție, iar noi trebuie să ne pregătim sufrageria pentru oaspeții care vor veni de peste tot din lume în 2021”. Dl. Thomas Șindrilariu a punctat și el foarte bine “Flerul istoric al Brașovului este un capital imens, care trebuie susținut pentru a atrage turiști, investitori, artiști și proprietari cu mijloace financiare. Nu putem lăsa ca centrul istoric al Brașovului să se tranforme în culise, ca în alte orașe din România.”

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!