Campanii de strângere de fonduri pe facebook

Campanii de strângere de fonduri pe facebook

Platforma de facebook a explodat la propriu de mai bine de două luni cu diferite campanii de strângeri de fonduri, mai ales că cei care au domiciliul în România au descoperit că dacă au un membru al familiei sau un prieten în afara țării pot iniția o companie de strângere de fonduri în numele celui care are nevoie de sprijin material.

Cam așa a fost și în cazul meu, numai că ideea nu mi-a aparținut mie, eu am dus o campanie de strângere de fonduri cu rezervarea unui kilometru de alergare contra unei sume de 25lei și în 93 de zile am reușit să strâng suma propusă de 80.000 de lei, iar dacă fac o paranteză campania inițiată de amicul meu din Anglia a strâns în aproximativ 60 de zile suma de 101.665 de lire englezești, adică mi se pare o sumă enormă strânsă într-o perioadă atăt de mică, deci mi-am mai schimbat un pic părerea despre Zuckenberg.

Cum nu m-am ocupat direct de crearea acestei campanii știu doar ce detalii au cerut cei de la facebook pentru a crea o astfel de campanie, dar totuși pot scrie în câțiva pași ce este necesar pentru o astfel de campanie:

 • În primul rând aveți nevoie de o persoană de încredere (familie, prieteni) care are domiciliul stabil într-o țară unde opțiunea de a crea campanii de strângere de fonduri este activa, din păcate în România nu este disponibilă această opțiune.
 • Am spus persoană de încredere pentru că fondurile strânse pe facebook se vor transfera într-un cont bancar din țara unde a fost inițiată campania. Contul este pe numele celui care inițiază campania (rudă, prieten), nu am avut un cont în afara țării dar probabil e posibil să dai și contul tău bancar din țara unde se inițiază campania daca ai unul .
 • La crearea campaniei ai nevoie de datele contului bancar, datele de identificare a celui care inițiaza campania și mai ales trebuie specificat pentru cine strângi fonduri.
 • Ulterior cei de la facebook îți va trimite un mesaj prin care îi va solicita celui care a inițiat campania documente precum: dovada domiciliului în țara respectivă de unde s-a înițiat campania, documente medicale (facturi, scrisori medicale, controale medicale, tratamente etc.) care să ateste motivul pentru care se strâng fondurile. Dacă nu răspunzi și nu trimiți aceste documente campania va fi ștearsă și donațiile restituite donatorilor.
 • Și eu mi-am făcut griji de comisioanele aferente transferului banilor, de exemplu din contul din Anglia în contul meu din România, însă la un transfer  de 25.000 £ comisionul era 10 £ deci acceptabil.
 • Tot la capitolul comisioane stai liniștit deși facebook spune că nu vor lua comision de la cauzele personale ci doar la cele inițiate de un ONG (asociație, fundație etc.) totuși donatorul este taxat când donează cu 1,5% din suma donată și în cazul meu cum erau lire englezești era un comision de 1,5% +0,24£ !

 • După prima sau a doua săptămână vor începe să facă plăți către contul indicat la crearea campaniei, depinde de sumele donate în general se transferă câteva mii sau câteva sute, iar banii intră în cont după câteva zile.
 • Pentru că acum sunt sute de campanii poate chiar mai mult de atât, sumele țintă sunt mai greu de strâns, însă ajuta foarte mult coverul, titlul campaniei și noutățile din partea celui care are nevoie de sprijin sau a unui apropiat care îi poate ține la curent cu veștile despre starea lui de sănătate. Comunicarea este cheia dar și vizibilitatea campaniei prin canalele media (televiziuni, publicații, evenimente, persoane publice etc.)
 • Atenție la fixarea termenului limita (durata campaniei) care oricum nu poate fi setată mai mult de 3 luni dacă nu mă înșel!
 • Nu în ultimul rând atenție la persoana care gestionează campania, s-a intâmplat ca oameni care chiar aveau nevoie de acest sprijin să își pună încrederea în persoane pe care nu le cunosc care pozează în așa ziși binefăcători, odată văzuți cu banii în cont nu mai răspund la telefon, mesaje …urât aș zice!

Cam atât îmi aduc eu aminte, daca aveți intrebări le puteți lăsa aici și vă răspund sau chiar facem completări la aceste note despre campaniile de strângere de fonduri pe facebook!

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!

There are 4 comments for this article
 1. Greeere Cristian at 21:33

  Documentele trebuiesc traduse?

  • Robert Cadar Author at 10:35

   A mele erau traduse in engleza, dat fiind faptul ca tara de unde se initiase cauza era Anglia. O sa ma uit in conditii daca se pot trimite si in română.

 2. Georgiana Ducman at 15:37

  ce fel de cont trebuie sa se deschida la banca: personal sau pentru donatii?

  • Robert Cadar Author at 16:02

   La mine stiu ca a fost un cont normal, daca bancile din afara au si un astfel de cont eu as merge pe varianta asta, depinde ce beneficii ai.