Catalog Biblioteca Vie – editia 2013

Catalog Biblioteca Vie – editia 2013

Biblioteca Vie

Asociația De Servicii Sociale SCUT are plăcerea de a vă invita la evenimentul ‘Biblioteca Vie’ care avea loc în data de 19 octombrie, sâmbătă, la Centrul Cultural Reduta, între orele 10:00 și 18:00.

O CARTE VIE nu este un actor care joacă un rol! Cartea numită “€œMuzician” este chiar un artist, Cartea numită “€œPersoana cu dizabilitati” este chiar o persoană care suferă de o anumită afecțiune, ceea ce o face să aibă experiențe diferite de viață. O Carte Vie este persoană care a ales să reprezinte public un anumit grup.

Un exemplu de cum pot fi oamenii dintr-un anumit grup, cine sunt ei de fapt. Astfel, Cititorii au posibilitatea să discute cu persoane cu dizabilități, deținuți, artiști, sportivi, jurnaliști, ecologiști, rromi, terapeuți și lista poate continua.

Pentru mai multe detalii vizitați pagina Facebook sau accesați direct evenimentul Biblioteca Vie Brașov 2013. 

Intrarea este liberă!

***

Catalog Biblioteca Vie – editia 2013

Carti de arta

ACTOR

Marius

Ce minunată lucrare e omul, cât de nobilă îi este inteligenţa,ce fără de număr îi sunt facultăţile, alcătuirile şi mişcările, cât de chibzuit şi de admirabil e în faptele sale,cât de asemenea unui înger în puterea sa de înţelegere, cât de asemenea unui zeu!

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Stereotipurile sunt scuza celor ce rămân ancoraţi de o idee, a celor care îşi ascund prejudecăţile, a celor ce nu reuşesc să ţină pasul cu realitatea, a celor ce nu reuşesc să se adapteze.

 

ACTOR PĂPUŞAR

Cecilia

Mi-au placut de mica papusile. Nu aveam decat o singura papusa, dar… aveam in schimb trei surori, care aveau si ele cate o papuşa! Cu patru papusi am inceput sa-mi fac un mic scenariu pentru un spectacol de teatru de papusi. Primul meu scenariu a fost dupa o poveste pe care am auzit-o la Radio, in anii ’70! Povestea se numea Manusa, dar nu-mi mai amintesc de cine era scrisa! A trecut mult timp de atunci! Spectacolul l-am prezentat surorilor mele, care au ras foarte mult, mai ales atunci cand s-au recunoscut in gesturile si miscarile papusilor. Am incercat, mai tarziu, cand aveam 10 ani, sa fiu o mica regizoare, le-am impartit surorilor mele rolurile si le-am dat papusile pe care urmau sa le manuiasca. M-am distrat atat de tare cum jucau surorile mele, dupa indicatiile mele, ca ele au crezut ca rad de ele si nu au mai vrut sa se joace cu mine! Mai tarziu, am intrat in trupa de teatru a scolii si de atunci. Teatrul a fost pentru mine cel mai bun prieten! Dar… papuşa si teatrul de papuşi raman aproape de sufletul meu. Papusa ma inspira in tot ceea ce fac, ea imi aduce multa fericire in viata mea. Eu incerc sa le transmit tuturor copiilor prin papusa pe care o manuiesc, bucuria de a visa la o lume mai buna. Nu sunt singura care a cunoscut de-a lungul unor secunde, unor minute şi mai mult, bucuria aceasta deplina produsa de întalnirea cu papusa insufletita de mainile manuitorului ei.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI:

 •  Teatrul de papusi nu este la fel de important ca si pictura, muzica …Actorul papusar nu este o persoana de incredere (pentru ca se joaca toata ziua cu papusa!) Papusile sunt doar pentru copii. E imposibil ca o papusa sa transmita emotii

 

FOTOGRAF

Bogdan

Nu mi-am propus niciodata sa merg pe acest drum, s-a intamplat pur si simplu iar mai apoi am realizat cat de important este sa iubesti ceea ce faci. Sunt atras de lucrurile mai putin stricte, unde regulile si definitiile nu sunt pe primul loc iar limitele sunt undeva departe, de neatins. Artele vizuale imi ofera tot ce am nevoie pentru a ramane treaz.

PREJUDECATI  si STEREOTIPURI:

 •  Fotografii au o munca usoara, nestresanta si relaxata.
 • Fotografii nu se pot intretine doar din fotografie.
 • Fotografii si-au ales meseria asta deoarece nu stiu sa faca nimic altceva

 

LAUTAR

Florin

Am început studiul la pian pe când aveam 5 ani … Am urmat şcoala de muzică iar de la 13 ani am început să cânt prin restaurante, baruri, cafenele şi localuri … Am cântat la nunţi, pe scene la diferite festivaluri … Au fost bune, au fost rele şi-am trecut cu drag prin ele, măi măi. O viaţă frumoasă, diferită şi puţin pe dos. Te aştept să mă citeşti.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Betiv
 • Afemeiat
 • Superficial
 • Tigan

 

PICTOR

Sebastian

M-a pasionat pictura de mic, in adolescenta chiar am lucrat ca pictor goblenist,pictam pentru doamne pe panza dupa care urmau sa fie tesute dupa modelul realizat de mine.Dupa o intrerupere de 20 de ani am revenit la pasiunea mea si m-am specializat in pictura in ulei. Niciodata nu este prea tarziu sa-ti urmezi visul.

PREJUDECATI  si STEREOTIPURI:

 • Pictorii sunt boemi.
 • Nu sunt interesati de lucrurile materiale
 • Pictorii sun mai putin conectati la realitatea de zi cu zi

 

TATUATA

Corina

“Te-a durut? Nu o sa iti para rau? Ce te faci cand o sa fii batrana?” Tatuajele sunt in continuare asociate cu oameni psihopati, puscariasi si scursuri ale societatii. Eu consider insa tatuajele o forma suprema de arta. In ziua de astazi, tehnica realizarii lor a evoluat si oamenii poarta pe piele adevarate capodopere. Sunt mandra posesoare a catorva. Sunt tanara, sunt frumoasa si sunt foarte increzatoare in fortele mele proprii.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI:

 • Satanisti
 • Alcoolici
 • Inculti
 • Agresivi

 

Carti active si sportive

ALPINISTA

Crina Coco

Pasiunea mea este cea de a merge pe munte. Fac acest lucru de la 6 ani şi jumătate, când am fost prima dată cu parinţii mei pe munte. Am incheiat circuitul Seven Volcanoes, ca prima alpinistă din lume care reuşeşte acest lucru şi am 7 recorduri mondiale de vârstă.Cu timpul au venit şi rezultatele, dar eu am rămas cu ce am văzut şi ce am simţit pe munte.Sfatul meu: găseşte-ti pasiunea şi urmeaz-o!

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Dependenţi de adrenalină
 • Iresponsabili
 • Inconştienţi

 

BICICLIST

Robert

Am descoperit bicicleta printr-un accident pe care l-am avut când învăţam să merg pe două roţi. De atunci nu m-am despărţit de ea. Suntem ca un tot unitar; bicicleta este unde sunt şi eu şi invers. Îmi place senzaţia pe care o ai atunci când parcă zbori, uitând că singurul contact pe care-l ai cu pământul sunt caţiva centimetri de cauciuc. Am încercat de-a lungul timpului să “convertesc” cât mai mulţi oameni la bicicletă.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Săraci (dacă ar şti unii cât costă unele biciclete…)
 • Necunoscători de reguli de circulaţie
 • Fanatici Idealişti

 

CASCADOR

Eugen

Am umor, ştiu să mă stăpînesc în momente cruciale. Sunt un pic nebun, atât cât îi stă bine unui cascador şi cred că ceea ce faci, trebuie să faci cu pasiune. Sau faci cu pasiune sau nu mai faci deloc.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Nebuni
 • Afemeiati
 • Betivi
 • Nonconformisti

 

CERCETASA

Maria/ Alexandra

Educaţia  non-formală se poate face în multe feluri, dar noi am ales să o facem în/cu şi pentru natură. Dacă vrei să te convingi cât de adevărate sunt zvonurile cum că vindem prăjiturele, cântăm cântecele stupide în timp ce rătăcim prin pădure şi ne luăm la trânte cu ursul, vino şi descoase-mă. Cercetăşia e o formă de viaţă, nu doar sursă de inspiraţie pentru desene animate cu fetiţe.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Izolaţi
 • Dorm in pădure
 • Murdari
 • Săriţi de pe fix / inconştienţi

 

PATINATOR ARTISTIC (AMATOR)

Romica Popp

Bună ziua. Ma cheama Romica Popp. Cel putin asa ma chema si asa eram cunoscuta cand eram patinatoare in tinerete. Mama mea, D-na Dr. Maria Popp de Lemeny mi-a pus prima oara patinele in picioare la varsta de 3 ani. Ea era in acei ani (1923 – 1932) campioana Romaniei la patinaj artistic.A jurat atunci ca nu va renunta sa patineze si sa concureze pana nu o voi invinge eu. Si a reusit. Cum? Cititi-ma si veti afla!

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Orbiti de succes
 • Nu stiu sa se retraga din competitie  cand este timpul

 

SPORTIV

Nelu

Sunt instructor de Aikido de 14 ani. In tot acest timp, am lucrat cu persoane de toate varstele, incercand sa arat ca AIKIDO, reprezinta atat o arta martiala cu tehnici de auto-aparare specifice, cat si un stil de viata. AIKIDO, reprezinta ARTA ARMONIEI. Practicantii care pornesc pe calea AIKIDO-ului, pornesc de fapt pe calea cunoasterii de sine, a celorlalti si a lumii inconjuratoare, dezvoltandu-si un comportament bazat pe respect, intelegere si compasiune.

PREJUDECATI si STEREOTIPURi

 • Nu foarte inteligenti
 • Plini de sine

 

SPORTIV – CURLING

Ana Maria

La inceputul acestui an, am descoperit o noua pasiune, si anume pasiunea pentru sport, pasiunea pentru Curling. Ideea de a incerca acest sport nou a pornit initial din curiozitatea de a descoperi complexitatea ce se ascunde in spatele unui sport, aparent simplu. Atractia pentru curling s-a transformat, inca de la primul antrenament, in dorinta de a-l practica constant. Motivatia cea mai importanta insa, a constituit-o acceptarea propunerii, de a ma antrena intens pentru a participa la Mondiale. Practicarea acestui sport presupune, pe langa foarte multa munca, perseverenta, rabdare si existenta unui spirit logic, creativ, entuziast. Consider ca, avand toate aceste atuuri, m-am incadrat perfect in profilul reprezentantei feminine al echipei Romane de Curling Dublu Mixt la Campionatul Mondial din Canada, Aprilie 2013.

PREJUDECĂŢI ŞI STEREOTIPURI

 • Curlingul este un sport haotic, prostesc
 • Jucatorii de curling sunt niste figuranti, ce matura gheata.
 • Jucatorii de curling nu pot fi numiti sportivi

 

SPORTIV – CURLING

Valentin

Atractia pentru curling a inceput in 2011, transformandu-se rapid intr-o adevarata pasiune. Avand incredere inoameni si propriile forte, mi-am propus sa demonstrez ca orice este posibil prin multa munca si astfel, in 2012, in urma cursului la care am participat in Bratislava, am obtinut diploma de trainer.In prezent, ma ocup cu dezvoltarea acestui sport in Romania, fiind atat instructor de curling si cat si membru al echipei nationale. Optimismul si perseverenta, m-au ajutat sa trec cu brio peste nenumaratele greutati care au intervenit pe parcurs si am reusit sa reprezint tara la nivel international in diverse competitii, printre ele numarandu-se: Campionatul European Masculin Grupa C din Turcia, Campionatul Mondial Mixt Dublu din Canada, Campionatul European Mixt din Scotia.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Curlingul nu este un sport adevarat.
 • Curlingul este un sport lipsit de logica si plictisitor.
 • Jucatorii de curling se dau in spectacol tipand fara sens.

 

Carti vindecatoare

ASTROLOG

Codruta

Sunt o carte plină de posibilităţi interesante. Sunt pasionată de ştiinţa astrologiei, NU despre ghicitul viitorului. Sunt terapeut şi folosesc astrologia ca şi metodă de diagnosticare şi autocunoaştere.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Ghicesc viitorul
 • Escroci
 • Şarlatani
 • Naivi

 

TERAPEUT

Cristina

Sunt o persoană interesată de viaţă, în toate formele ei de manifestare. Acum ceva timp, am realizat că există mult mai multe lucruri decât putem noi vedea sau întelege, care ne influenţează modul de a gândi, de a simţi, de a acţiona. Iar pentru a reuşi să evoluăm, este necesar să ne cunoaştem în toată complexitatea fiinţei noastre. Dintre nenumăratele instrumente care ne sunt la îndemână în cadrul acestui proces, la mine au ajuns cristalele şi energia Reiki.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Vrăjitori
 • Şarlatani
 • Nebuni
 •  Rupţi de realitate

 

YOGHIN

Mircea/Ludovic

Am fost dintotdeauna preocupat de adâncimea lucrurilor şi de auto-cunoaştere. Prin meditaţia Sahaja Yoga mi-am găsit echilibrul, am învăţat ce este pacea interioară, am descoperit puterea iertării şi a iubirii necondiţionate. Toate aspectele vieţii mele au devenit mai bogate şi mai frumoase datorită acestei dimensiuni spirituale a Realizării Sinelui.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Sectant
 • Ciudat
 • Introvertit
 • Stă în cap

 

Carti de diferite profesii

ANTREPENOR

Bogdan

La 12 ani făceam comerţ cu cei doi vecini de casă. La 16 ani câştigam mai bine decât parinţii mei la un loc. La 20 de ani mi-am luat prima maşină (o Lada). La 21 de ani, a doua maşină (înca o Lada) şi primul angajat. La 23 de ani am câştigat primul milion de euro. La 24 de ani am depăşit 10 angajaţi. La 25 de ani am pierdut 90 % din tot ce aveam. La 28 de ani am 75 angajaţi direcţi şi 125 angajaţi în total.Vrei să vezi cum un copil marginalizat în copilarie pentru că avea ochelari şi era slab, a găsit o cale să îşi împlinească orice vis are?Citeşte sfaturi practice şi află ce înseamnă de fapt să fii antreprenor, direct de la sursă.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Afaceriştii sunt hoţi, Afaceriştii sunt profitori
 • Ai nevoie de capital să porneşti o afacere
 • Singur e greu sa faci ceva

 

AVOCAT

Laurian

Avocaţii – un rău necesar. Una din convingerile pe care românul şi le formează în fiecare zi, privind la televizor sau (ferească Dumnezeu) intrând într-o sală de judecată. Suntem probabil invidiaţi de majoritatea semenilor pentru faptul că, în mentalul celor din afara sistemului judiciar, ne-am creat renumele unor oameni care câştigă enorm muncind (cât mai) puţin, acţionând fără scrupule şi călcând peste cadavre la nevoie. Există un sâmbure de adevăr în asta? Poate. Dovadă stau miile de tineri care dau la Drept visând să se trezească peste noapte la volanul unui Mercedes (fără a fi şoferul angajat al vreunui V.I.P ;)). În ce mă priveşte (şi asta, îmi place să cred, este valabil în cazul majorităţii colegilor de breaslă) povestea e cu totul alta, aşa că putem încerca împreună să demolăm nişte tipare ce sunt, de cele mai multe ori, departe de adevăr.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Necinstiti
 • Aroganti
 • Insensibili
 • Interesati doar de propria imbogatire

 

BARMAN 

Mihai

Buna, eu sunt barmanul, poate una dintre cele mai complexe carti peste care veti da.Asta pentru ca sunt formata din 3 parti: 1 parte mixologie, 1 parte oracol si 1 parte star rock, parti care sunt impletite intr-o armonie perfecta. Nu ramane decat sa ma deschizi si sa vezi cu care parte te intampin! Daca ma veti citi, o sa gasiti raspunsul si la vesnica intrebare: bartending-ul, stil de viata sau o meserie de mult uitata? Va astept cu drag! Ichigo – Ichie…

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Betiv
 • Hot
 • Galagios
 • Mic “Cassanova”

 

BLOGGER

Robert

Sunt blogger de aproximativ 8 ani, am avut si cateva pauze, am avut si perioade mai active.  Am peste 200 de colaborari, particip anual la conferinte de social media si campanii pentru bloggeri initiate de diverse companii si dedicate bloggerilor. Intreaba-ma si iti povestesc ultimele 2 campanii la care am participat !

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Trateaza cu obiectivitate subiectele in care se implica
 • Ajuta companiile sa-si construiasca o imagine pozitiva

 

JURNALIST

Mihaela

Un bun ziarist nu scrie pentru el sau pentru şefi, ci pentru cititori, formând prin ideile sale, opiniile celor din jur. Aşa că, regula de bază pentru un bun ziarist este să gândească în termenii cititorului. Este lucrul pe care eu mă străduiesc să  îl fac în fiecare zi de câţiva ani buni încoace! Pentru ştiri bune şi “citibile” este nevoie de răbdare, muncă (uneori peste program şi neplătită), documentare, implicare şi capacitatea de a privi realitatea în mod obiectiv, nu prin “ochelarii”altora. Am văzut de-a lungul vremii tineri care, visând să fie jurnalişti de orice fel- presă scrisă sau tv- au fugit mâncând pământul după prima săptămână de lucru, descoperind că este o mare diferenţă între viaţa ştiristului-reporter văzut la televizor (eventual prin filme ca Dosarul Pelican :) şi a celui din realitate.Vrei să fii jurnalist? Ia părţile frumoase pe care le vezi în filmele (glorie, celebritate, “saving the world & making the difference theme” bla, bla, bla)  şi adaugă şi părţile mai puţin frumoase care nu se văd nicăieri: ore în plus, presiune, certuri, controverse, responsabilitate… Şi pregăteşte-te să fii gata de muncă indiferent de zi şi oră pentru că nu ştii niciodată când şi unde apare ŞTIREA.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Ziariştii sunt nişte „fomişti coruptibili”
 • Sunt subordonaţi grupurilor de interese politice şi economice
 • Au tendinţa spre exagerare, până la prezentarea “apocaliptică” a celor mai banale fapteCârcotaşi, tendenţioşi

 

MENTOR ŞCOLAR

Ruxandra

Mă ocup de un grup de elevi romi din cartierul Gârcini, Săcele. Am avut clasa a VII-a și a VIII-a iar de anul acesta voi avea și clasa a V-a. Practic, sunt ca o soră mai mare. Unii elevi spun a doua mamă. Am grijă ca elevii să fie la școală, urmăresc cum se comportă, ofer sfaturi, îi ajut să se cunoască mai bine, merg acasă la el, îi îndrum la teme, în viață, în relații, îi ajut să aleagă un liceu la finalul ciclului gimnazial.DACĂ VREI SĂ AFLI cum i-am ajutat pe elevi, ce dificultăți am întâmpinat, de ce este benefic ca orice copil indiferent de etnie să aibă un mentor și de ce în orice școală cu risc ridicat de abandon al elevilor ar trebui să existe un program socio-educațional de mentorat, te invit să răsfoiești această carte. Dacă din start ești de acord cu afirmațiile “toți țiganii fură, sunt buni doar la infracțiuni”, “ar trebui deportați”, “ţiganilor nu le place școala” și altele similare, din aceeași categorie, atunci fi pregătit pentru o discuţie în contradictoriu.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Propagandist religios
 • Naiv, crede că poate să educe ţiganii
 • Îi învaţă cum să fure mai bine
 • De fapt îi e frică să lucreze cu ei

 

REPORTER

Denisa

Alaturi de prietenii mei  MICROFONUL,  CAMERA DE FILMAT si CASETA… va invit sa aflati aici  mici secrete despre cum sa strangem, analizam, verificam si sa prezentam informatii in fiecare zi. Televiziunea… este un vis, o iluzie  care de cele mai multe ori este traita printr-un geam mat. Secretul este acela sa spargi geamul mat, sa treci dincolo de el si sa vezi REALITATEA. Daca reusesti acest lucru, gandirea ta devine libera, aprecierea fata de oameni mai mare, iar hrana ta devine automat INFORMATIA- informatie, ce te face sa respiri, sa gusti si sa simti aerul curat si adevarat al orasului in care locuiesti.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Partialitatea
 • Implicarea politica
 • Denaturarea informatiei
 • Manipularea informatiei
 • Subiectivist

 

TRAINER

Sorin

Training inseamna pasiune! Dar inseamna si profesionalism, reputatie, cunoastere, ecologie,responsabilitate, dezvoltare continua, incredere, spirit de echipa, leadership, calatorii, etc.Pentru mine este un mod de viata, o profesie, o pasiune si, la un loc, un vis realizat.Este o implinire maxima sa simti ca poti contribui la formarea oamenilor, sa primesti feed-back pozitiv,sa afli ca ai putut aduce un pic de schimbare in viata cuiva. Practic, pe scena sau in sala de training nu esti acolo pentru tine, ci pentru cei din fata ta. Esti doar un canal prin care se transmit informatii,tehnici, observatii. De aceea, raspunderea este foarte mare.Dar si satisfactia este pe masura!

PREJUDECATI si STEREOTIPURI:

 • Trainerii sunt un fel de magicieni, iti pot “turna” cunoastere in creier Trainerii sunt, uneori, un fel de comedianti, de actori de stand-up comedie”…si asa, nu prea fac mare lucru trainerii. Dau din gura si iau o groaza de bani.”Daca ai obtinut certificatul de formator esti trainer!  Sloganul meu: “Fii cea mai buna varianta ta!”

 

 Carti rare

ATEU

Cornel

A fi fără nici un Dumnezeu nu înseamnă a fi fără morală. Lipsa divinităţii nu duce la înlocuirea ei cu altceva ci la libertatea de a gândi şi acţiona. A fi ateu înseamnă a fi raţional în gândire, sceptic în abordare, curajos în decizie şi altruist în relaţie. Citeşte-mă! Vei avea surprize mai plăcute decât crezi.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Extremist
 • Anticreştin
 • Amoral
 • Egoist

 

PERSOANA PRIVATA DE LIBERTATE

Ionut

Am 32 de ani, am lucrat ca instructor în alpinism utilitar, sunt pictor şi o persoana sociabilă, vorbăreaţă. Am ajuns în penitenciar pentru că, în timpul unei altercaţii, am comis infracţiunea de vătămare corporal gravă.Am un copil, mi-e tare dor de el şi îmi doresc să ies cât mai repede şi să-mi refac viaţa.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI:

 • Puscarias
 • Bataus
 • Scandalagiu
 • Foarte dur

 

PERSOANA PRIVATA DE LIBERTATE

Szabolcs

Am 33 de ani, provin dintr-o familie bună, am muncit în comerţ, în străinătate, după care am venit acasă şi mi-am deschis o afacere. Îmi plac muzica, distracţia, sportul şi cititul. Am avut mulţi prieteni şi credeam că e important să te simţi puternic şi să nu dai niciodată înapoi, orice ar fi. Acum sunt condamnat pentru comiterea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte, pentru că am fost implicat într-o altercaţie în urma căreia a murit un om. Îmi pare rău că s-a întâmplat asta. În penitenciar am urmat un curs de diminuare a agresivităţii şi mi-am dat seama că este foarte important să comunici cu oamenii şi să rezolvi conflictele care apar, pentru a nu se aduna tensiuni. De asemenea, am învăţat că oamenii buni şi calmi sunt cei puternici.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI:

 • Puscarias
 • Fire violenta (sunt batausi)
 • Incapatanat
 • Razbunator

 

PERSOANA PRIVATA DE LIBERTATE

Peter

Nascut la data de 3.12.1987. Am 26 de ani, provin dintr-o familie organizată, sunt sociabil, prietenos, îmi place muzica şi sunt încântat să mă plimb. Am muncit în comerţ timp de 7 ani, apoi am comis infracţiunea de înşelăciune, pentru care execut o pedeapsă privativă de libertate de 5 ani. Îmi doresc să îmi fac o viaţă frumoasă, să-mi întemeiez o familie şi să ajut oameni.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Puscarias
 • Escroc
 • Incapatanat
 • Sever

 

EMIGRANT

Lacramioara

Sunt o carte optimista si pregatita pentru a fi citita. Ca emigrant am avut parte de experiente placute si mai putin placute care m-au ajutat sa devin mai sigura pe mine. As putea defini astfel experienta mea de emigrant … “La pomul laudat nu te duci cu sacul”.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Visatori
 • Nemultumiti
 • Descurcareti
 • Curajosi

 

GAY

Adrian

Astăzi, aici, reprezint comunitatea LGBT. Imperios, coleric, irascibil, extrem în toate, cu o imaginaţie bogată atunci când doresc să îmi ating ţelurile, curajos când doresc să îmi apăr drepturile, mereu înarmat să detronez tabuul. Sunt dintr-o bucată, sunt un “roman.”

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • “Fetiţe”
 • Bolnavi mintal
 • Pedofili
 • Excentrici

 

NEVAZATOR – FOST VOLUNTAR SEV

 Costi

Sunt Costi, nevăzător de la o vârstă fragedă; am învăţat doisprezece ani într-o şcoală specială, am absolvit Facultatea de Litere la Braşov Lucrez cu copii cu probleme de vedere la Centrul Rază de Lumină şi sunt membru al Asociaţiei Nevăzătorilor din Braşov.Acum patru ani am petrecut câteva luni de voluntariat în Belgia. Era un program adaptat pentru persoanele cu probleme de vedere. Experienţa de voluntar m-a schimbat mult, m-a influenţat în modul de a gândi şi de a lua decizii. Faptul că am petrecut acest timp singur, departe de casă şi am făcut faţă, mi-a dat încredere pentru ce fac acum. Doresc să îi încurajez pe copii şi pe tineri să se implice în proiecte de voluntariat şi să vă spun  mai multe lucruri despre Serviciul European de Voluntariat.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • voluntarii au intentii ascunse
 • voluntarii au prea mult timp liber
 • voluntarii nu stiu sa faca treaba profesionist

 

PERSOANA CU DIZABILITATI

Cosmin

Sunt vesel, optimist, sociabil, comunicativ si ambitios, am o gândire pozitiva, cu simtul umorului dezvoltat. Îmi place foarte mult sa ma distrez si sa traiesc fiecare clipa la maxim “Carpe Diem”. Cel mai important, este ca am invatat sa integrez dizabilitatea mea ca parte din mine, si ca un paradox, am învatat sa o iubesc si s-o accept pentru ca este a mea, eu nu aa exista fara ea si viceversa. Acum am învatat ca aceasta dizabilitate ma face sa fiu mai special si, datorita ei, am dobândit un grad mai mare de intelepciune. Am învatat sa fiu mai tolerant si mai rabdator cu cei care ma înconjoara. Si tot aceasta dizabilitate mi-a deschis orizonturile si m-a motivat pozitiv sa fac ceva constructiv pentru cei care au nevoi speciale, mai ales sa iau atitudine si sa încerc sa schimb putin mentalitatea si perceptia societatii si a sistemului de valori în legatura cu persoanele cu dizabilitati. Mi-am dat seama ca rautatile celor din jur m-au motivat foarte mult. Cu cât lumea este mai rea, mai dura, cu atât motivatia mea creste.  Eu mi-am scos din vocabular cuvântul probleme … pentru mine nu exista probleme decât solutii – sunt lucruri care ma motiveaza intrinsec.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Dependenti de cineva
 • Neajutorati
 • Marginalizati
 • Stima de sine scazut

 

OMUL CU DIZABILITATE FIZICA

Alexandra

Draga cititorule, Am venit pe lume intr-o zi de 2 aprilie si am descoperit ca sunt diferita fata de ceilalti din punct de vedere fizic, ceea ce inseamna ca pentru a parcurge un traseu sau drum mai lung, sau pentru a urca  scarile, am nevoie de cineva care sa ma tina de mana. Daca vrei sa descoperi care este parerea mea despre toate aceste lucruri dar si lucrurile care imi plac, daca ai anumite curiozitati sau simti nevoia sa ma intrebi ceva anume, te astept sa iti impartasesc din experientele mele. Iti multumesc!

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Lipsa scoala
 • Lipsa job
 • Persoana handicapata
 • Om bolnav

 

TÂNĂR INSTITUŢIONALIZAT

Damian

Nu sunt altfel, difer de voi doar prin faptul că nu am o familie. Unii dintre oamenii alături de care am crescut au într-adevăr o familie. Nu sunt nişte familii foarte fericite după cum vă puteţi închipui … în cele din urmă, tot ceea ce vreau să zic este că … sunt la fel ca voi …  ceea ce voi faceţi, vă asigur că şi eu pot să fac.

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Coeficient de inteligenţă scăzut
 • Altfel Neputincioşi Incapabili

 

Carti gratuite

VOLUNTAR 

 George

Salut, mi-am început activitatea de voluntar la 15 ani, m-am implicat în foarte multe proiecte şi evenimente în Braşov şi prin ţară. De ce? Pentru că îmi place să încerc mereu lucruri noi, îmi place să ajut, îmi place să-mi fac prieteni peste tot, pot spune că am prieteni prin cel puţin un sfert din ţară! Chiar am primit și ofertă pentru un loc bun de muncă. Vino să mă răsfoieşti şi să afli beneficiile voluntariatului!

PREJUDECATI si STEREOTIPURI

 • Exploataţi
 • Pierde vară

 

VOLUNTAR 

Alina

Sunt o carte care isi apara principiile si demnitatea, pentru care voluntariatul a devenit parte din mine. Sufletul meu si voluntariatul sunt in simbioza. Am inceput timid facand ce imi statea in putere, apoi treptat am luat haturile si nu trece o zi fara sa ajut, fara sa ma gandesc ce as mai putea face sa ajut si sa ma ajut, pentru ca voluntariatul nu inseamna numai sa-i ajuti pe altii, te ajuti pe tine aproape in aceeasi masura in care ii ajuti pe altii.Nu pot sa imi imaginez viata fara sa fac ceva, fara sa lupt pentru ce imi doresc si pentru ce lipseste, nu pot sa concept sa fiu indiferenta, sa nu imi spun punctul de vedere, nu pot sa stau cand stiu ca exista o cale. Daca te-ai identificat cat de putin in mine, abia astept sa ne cunoastem.

PREJUDECĂŢI ŞI STEREOTIPURI

 • Nu au ce face acasa
 • Cauta bani in stanga si in dreapta
 • De ce sa fac ceva gratis?!
 • De ce sa dau din timpul meu altuia?!

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!