Basarabia 200+1

Basarabia 200+1

Basarabia 201

Basarabia 200+1 , eveniment de marcare a 201 ani de la ocuparea Basarabiei de către Imperiul Ţarist

               În data de 16  mai 2013, braşovenii şi basarabenii din Braşov îşi vor aduce aminte de momentul istoric în care Basarabia a fost ocupată de către Imperiul Ţarist, prin participarea la o serie de activităţi culturale, reunite sub numele de „Basarabia 200+1”.

Acum 201 ani, la data de 16 mai (28 mai) 1812, în urma Tratatului de la Bucureşti (care punea capăt Războiului Ruso-Turc), Basarabia a fost anexată Rusiei. Un teritoriu prins mereu între marile puteri, Basarabia, cu trecutul său zbuciumat, a gravitat mereu către România. Ne unesc limba şi tradiţiile, oamenii şi istoria.

               Acţiunea „Basarabia 200+1” se află la a doua ediţie sub această formă şi are ca principal obiectiv promovarea culturii şi istoriei româneşti prin atragerea şi implicarea comunităţii braşovene şi basarabene din Braşov în activităţi comune.

               Proiectul a fost iniţiat de către Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, Depoul de Artă Urbană şi Asociaţia de Dezvoltare LINK şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, Centrul Cultural Reduta, Muzeul Casa Mureşenilor şi PRIME Braşov, asociaţia studenţilor la Comunicare şi Relaţii Publice.

               Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucoveni este o organizaţie non-guvernamentală care are drept scop educarea în spirit naţional democratic şi proeuropean a tinerilor basarabeni aflaţi la studii în România, iar «Basarabia 200+1» reprezintă marcarea unui moment istoric important pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Sperăm că aceste activităţi culturale să reprezinte şi un mijloc prin care studenţii basarabeni se pot exprima, interacţiona şi dezvolta relaţii interumane strânse şi durabile cu studenţii şi comunitatea braşoveană, a declarat Doiniţa Jugaru, Preşedintele OSBB Braşov.

               Seria evenimentelor va debuta joi, 16 mai 2013, începând cu ora 11.00, în Piaţa Sfatului, cu expoziţia de fotografie „Basarabia reală”, în cadrul căreia vor fi expuse o serie de instantanee din Basarabia. Expoziţia va sta în Piaţa Sfatului până în data de 19 mai 2013.

La ora 12.00, studenţii basarabeni, dar şi români sunt invitaţi să viziteze Muzeul Casa Mureşenilor.

De la ora 19.00, la Centrul Cultural Reduta, sala ARCADIA, braşovenii şi basarabeni din Braşov sunt invitaţi la proiecţia gratuită a filmului Tenis cu moldovenii.

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!