Banii n-aduc sănătate, dar uneori o întrețin [împotriva cancerului ep.19]

Banii n-aduc sănătate, dar uneori o întrețin [împotriva cancerului ep.19]

După ce ați citit acest titlu probabil o să vă întrebați de ce spun asta, păi o să detaliez în continuarea acestui post care e treaba cu banii, tratamentele de cancer și cum unele companii farmaceutice și medici văd în asta doar o afacere și nu pun pe primul loc pacientul sau dreptul lui la viață.

Au trecut 10 zile de când am făcut drumul la Israel, la una din clinicile cele mai renumite în privința tratamentelor pentru melanom. Atât eu cât și medicul meu am avut așteptări cam mari de la această clinică și de la doctorul de acolo (Prof. Jacob Schachter). Abia azi pot să spun că mi-am revenit după oboseala acumulată din această “excursie”, una pe care consider că am făcut-o degeaba.

Pe lângă toate aspectele care sunt firești într-o călătorie în afara țării, pentru mine fiecare drum mai lung nu este deloc confortabil, iar dacă vorbim de Israel mai sunt și măsurile lor de siguranță care nu sunt totuși atât de complicate cum spune toată lumea, însă îți consumă timp și energie. Clima de acolo nu este deloc pe placul meu, foarte cald și un nivel de umiditate foarte ridicat.

Oamenii par calzi și generoși însă asta e în centrul orașului Tel Aviv, nu înțeleg anumite principii la ei, la hotel au strâmbat din nas că nu am card de credit și e unul de debit …what? la clinica unde am fost nu acceptau plata cu cardul, chiar nu îi înțeleg .

Noroc că am avut cardul de la Revolut și am scos cash de la un ATM fără comision să plătesc biopsia. Cum spuneam nu m-a impresionat cu nimic acest domn profesor și pentru 1100€ consultația mi s-a părut extrem de superficial, chiar dacă nu înțeleg limba am dedus comentariile “de bun augur” la adresa medicilor din România, sau faptul că îmi tot repeta că inflamațiile mele sunt de fapt metastaze.

Ce m-a deranjat și mai tare e faptul ca mi-a propus ca prim tratament nivo+ipi lucru pe care mi-l putea recomanda și medicul meu în România și în niciun caz la prețurile astronomice de acolo, fiind o clinică specializată pe melanom a trebuit să-l întreb eu de tratamentul TIL, s-a bâlbâit și a zis …”păi da, putem face după și TIL, dar neapărat mai întâi trebuie să facem minim 2 doze de ipi+nivo” .

I-am spus ca astea se pot face în România, el nu și nu, că trebuie să le fac acolo cu costuri de vreo 100.000€ … bă ești prost, adică acasă la noi le pot face cu 50.000€ hai un 60.000€ deci nu ajung la suma aia. Deci el vroia să ne jucăm de două doze pe banii mei și după să facem TIL cu alți bani, vreo 120.000€ cică… No bine, să se joace pe banii altora, pentru că nu e singura țară unde se face TIL, am găsit și în Anglia și deja am trimis un mail către una din clinici.

Însă până acolo trebuie să fac controlul periodic de imagistică RMN cerebral și un PET-CT pentru a mă edifica ce este cu inflamațiile astea subcutanate, adica sunt doar inflamații sau sunt tumori subcutanate, acest lucru trebuia sa mi-l spună biopsia din Israel, însă în rezultat scrie doar că proba este pozitivă pentru melanom și că nu este urmă de țesut limfatic, adică nu e albă dar nici neagră, orice test ar fi ieșit pozitiv pentru melanom doar incă mă tratez nu?

Acum cei care mă urmăresc nu înțeleg că momentan nu mai am niciun tratament și trebuie să mă mișc rapid, ieri am făcut RMN cerebral însă cum România este în concediu abia pe miercurea viitoare voi afla rezultatul, tot miercurea viitoare voi fi la Cluj pentru a face PET-CT, iar joi mă întorc acasă. Vorbeam de bani la început, peste tot lumea este numai pe bani, sincer mă uit în conturi văd cum se strâng bănuți pentru a găsi un alt tratament și mă doare că deși ai bani nu ai unde să te tratezi în țara asta, ne-am bătut joc de tot ce aveam noi mai bun în țara asta și încă o facem indirect pentru că le permitem unora și stăm și privim.

Nu ne interesează, dar dacă ajungi într-o situație ca a mea vă spun că lucrurile sunt negre și întunecate, trebuie sa te dai peste cap sa mergi în alte țări și să te milogești să te bage cineva în seamă pentru că în țara ta nu ai unde să mergi, ăsta e adevărul. Toți bănuții aștia nu însemnă nimic fără voi, dacă nu i-aș avea dar v-aș avea pe voi m-aș simți de “n” ori mai bogat, este o bogăție pe care nu o poate avea oricine, banii nu înseamnă tot pe lumea asta, o nu!

Acum că am clarificat câteva lucruri mai sunt câteva chestiuni:

 • am primit ceva vești de la Avocatul Poporului ca ar fi șanse mari ca să primesc înapoi suma cheltuită în Franța pentru că ar fi nevoie doar de un bilet de internare, ceea ce am, dar cei de la Brașov au interpretat legea in favoarea lor cerând doar bilet de trimitere tip, ce dacă aveam bilet de internare, rușinică!
 • vă mulțumesc pentru sfaturi și contacte ale unor oameni care se ocupă de tratamente alternative, eu sunt mai practic și am o vorba de la un fost șef “facts & data” adică vreau să văđ date când vorbim de un tratament, măcar un studiu clinic să văd și eu ce a reușit acel tratament pe un număr de pacienți, nu pot să mă culc pe o ureche pentru ca la “x” a funcționat și la “y” …sincer nu merge așa. Multe din aceste terapii se bazează pe autosugestie, efectul placebo iar eu nu vorbesc de o formă de cancer comună sau de un stadiu incipient, deci vă rog eu nu mai comparați cazurile și oamenii, fiecare dintre noi suntem unici la fel și reactionăm la anumite tratamente.
 • Ce urmează … pai am făcut RMN cerebral, urmează PET-CT si sper apoi să am un răspuns din Anglia pentru TIL therapy și să mă tratez acolo, estimat am înțeles că costurile ajung pe la 80.000 de lire, dar asta mă vor lămuri cei de acolo și am să vă țin la curent, desigur înainte de toate acestea să vedem și rezultatele RMN și PET-CT ce spun.
 • Am anulat orice deplasare în țară momentan pe timpul verii, cel puțin până o lămuresc cu tratamentul si stadiul actual al bolii, pentru că oboseala asta pricinuită de drumul în Israel nu mi-a făcut bine deloc, o simt și cum îmi ascult semnele pe care mi le dă organismul, știu ce efect are oboseala.
 • Cineva mi-a scris să nu mai alerg ca obosesc și că normal am maxim un an de trăit, ei bine îmi pare rău să te dejamăgesc dar alergarea e ca un medicament pentru mine, zilele astea nu am alergat pentru că am simțit că al meu corp vrea odihnă, ahhh și am deja un an și jumătate de când am fost diagnosticat, eu sunt mai încăpățînat nu dispar când vrea sistemul, cred că acest individ lucra în sistem :)
 • Am dat un scurt interviu pentru Adevărul prin care am tras un semnal de alarmă despre întârzierile sistemului în a aproba tratamente care în alte țări europene există de câțiva ani, la noi este nevoie de mai bine de jumătate de an pentru o aprobare, în timp ce pentru pensii speciale și alte drepturi pentru aleșii noștri se votează peste noapte!
 • Iar zilele trecute am vrut să afle și doamna ministru a Sănătății că nici măcar cu plată nu găsești un loc disponibil în următoarele 2 săptămâni pentru un PET-CT (costul este de aproape 5.000 de lei), a urmat telefoane peste telefoane și după implicarea doamni ministru am găsit la Cluj loc, însă nu este mersul normal al lucrurilor în România, în ce țară sună cineva din minister ca să te programezi și tu normal la un control?
 • Nu mai spunem de RMN compensat, eu am plătit ieri 825 lei, sau dacă doream compensat puteam să imi rezerv un loc prin luna iulie, frumos nu? pentru o pensie de boala de 600 de lei, teoretic ar trebui să mă mai împrumut de vreo 250 de lei numai să pot plăti acest RMN, oricum nu vă gândiți ca pensia mea a venit deja, prima probabil o să vina peste vreo 3 luni, așa merg lucrurile în România, eu ce aș putea face în 3 luni să trăiesc, nu știu, să jefuiesc o bancă? să fur? ce să fac domnilor guvernanți cu pensii speciale?

Mulțumesc în continuare tuturor celor care dau din puținul lor pentru ca eu să strâng suma pentru a putea accesa alt tratament, repet momentan sunt în aer fără tratament, ceea ce nu e bine deloc. Se poate dona în continuare pe toate căile cunoscute:

 • pe campania inițiată pe facebook de bunul meu prieten Cristi.
 • prin SMS (10€)  Trimite sprijina 1002 numele tau la numerele – Orange: 7560  sau   Vodafone: 7410 
 •  pe platforma online GoGetFunding unde poți opta pentru o donație lunară de 2€, 5€, 10€ sau orice altă sumă dorești
 •  în contul in Lei deschis la BCR Codlea, Brasov pe numele Cadar Robert Daniel – Cont IBAN RO20RNCB0054105268050001
 •  în contul in Lei deschis la ING Brasov – IBAN : RO56INGB0000999907449600 pe numele Cadar Robert Daniel
 •  în contul de Euro IBAN RO68RNCB0054105268050010 (Cod SWIFT: RNCBROBU) deschis la BCR Codlea, Brasov pe numele Cadar Robert Daniel
 •  pe contul de paypal : paypal.me/CadarRobert

Să auzim numai de bine în rest și să ne revedem sănătoși.

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!

There are 2 comments for this article
 1. Oana Molnar at 08:01

  Robert ești un om foarte puternic. Lupta ta ne întărește. Postările tale sunt lecții de viata intr-o Românie trista. Ma rog sa găsești cat mai repede tratamentul adecvat. Doamne ajuta!

 2. Ioan2 at 17:09

  Iti doresc sa poti alerga si peste un an, sa-i dai peste nas celui care face pronosticuri cat mai traiesti si ca alergarea usoara iti face rau.