Asociația „Copiii de Cristal” vă invită la evenimentele prilejuite cu ocazia  Zilei Internaţionale de Conştientizare asupra Autismului

Asociația „Copiii de Cristal” vă invită la evenimentele prilejuite cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare asupra Autismului

Agenda ZICA 2016

La fel ca și în ceilalți ani, Brașovul se alătură campaniei mondiale „Light It Up Blue” prin iluminarea în albastru a mai multor instituţii importante din oraș, în zilele de 1 – 2 aprilie, și prin organizarea unor manifestări care au scopul de a informa cetățenii cu privire la provocările cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu TSA și familiile acestora în drumul către o viața independentă.

În semn de solidaritate și de respect față de aceste persoane speciale, Casa Sfatului, Biserica Neagră, Primăria Municipiului Brașov și Cetatea Brașovului vor fi iluminate în albastru în serile de 1 și 2 aprilie. Totodată, în cadrul campaniei de informare și conștientizare pe care Asociaţia „Copiii de Cristal” o derulează pe durata întregii luni aprilie, vă invităm să ne fiți alături la manifestările programate, după cum urmează:

  • 1 aprilie, ora 18:00

Cinemateca Patria

Proiecție de film Ben X, urmată de

Dezbatere publică: Integrarea începe cu acceptarea că sunt altfel!

Subiect: Fenomenul de bullying a persoanelor cu nevoi speciale

Invitați: cadre didactice universitare, terapeuți, medici

Intrarea este liberă

 

  • 2 aprilie, orele 10:00 – 13:00

Modarom – Blvd. Republicii – Piața Sfatului

MARȘUL „Am un prieten cu autism” – pentru susținerea persoanelor cu TSA

Fiți alături de noi! Veniți, purtați albastru în spirit de solidaritate față de persoanele cu TSA și familiile lor!

 

  • 2 aprilie, ora 12

Piața Unirii

Semimaraton Intersport Brașov

Cauza Copiilor de Cristal este susținută de Asociația „Cetatea Brașovului” prin direcționarea a 10 lei din taxa de participare achitată de fiecare concurent.

  • 5 aprilie, ora 18:20

Facultatea de Medicină

Workshop: Pacientul cu TSA în practică
Subiect: Informarea studenților mediciniști cu privire la tulburările din spectrul autismului și alte tulburări asociate, precum și sensibilizarea participanților față de nevoile acestora.
Speakeri: Gabriela Plopeanu – Președintele Asociației „Copiii de Cristal” și Andra Bozântan – Psihoterapeut în cadrul Asociației „Copiii de Cristal”

Intrare liberă

  • 11 aprilie, ora 20:00

Teatrul Dramatic Sică Alexandrescu

Sempre Amalia – Concert de muzică fado a artistului portughez Ricardo Caria, care susține campania noastră de informare și de conștientizare asupra autismului. Bilete se găsesc la sediul Teatrului Dramatic. O parte a încasărilor spectacolului va fi donață Copiilor de Cristal.

  • 20 aprilie, orele 11:00 – 16:00

Sediul Asociației Copiii de Cristal din Str. Aurel Vlaicu, nr. 26 bis

Ziua Porților Deschise – Pentru o zi, oricine poate intra în universul copiilor și tinerilor cu autism. Vă invităm să veniți și să interacționați cu beneficiarii noștri, să vizitați centrul și să-i cunoașteți facilitățile: Camera Senzorială. Pentru a vă înscrie la unul dintre tururile prin care veți vedea dotările centrului, trimiteți un email la contact@copiiidecristal.ro.

Intrare liberă

 

  • 21 aprilie, ora 11:00

Bdul Ștefan Cel Mare, cartierul Astra

Inaugurarea Parcului Stop Discriminării, proiect implementat în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, prin proiectul Fundației Comunitare Brașov – Brașov Heroes. În acest parc sunt postate panouri cu informații despre autism, modalități de interacțiune și de joacă cu copiii și tinerii cu autism. Vom organiza în acest parc activități comune cu școli și grădinițe partenere, un meci de baschet între tinerii noștri și tineri voluntari.

 Pe toată perioada lunii aprilie, derulăm o campanie de conștientizare asupra autismului în 6 licee din Brașov, cu sprijinul voluntarilor Asociației Științifice a Studenților Mediciniști Brașoveni și a voluntarilor asociației noastre.

Evenimentele de pe 1 şi 2 aprilie de la Brașov sunt realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, al Universităţii Transilvania Brașov, al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, al

Asociației Studenților Mediciniști din UTBv şi al F.E.D.R.A. (Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist). Pe site-ul autismfedra.ro  poate fi consultată agenda națională a evenimentelor prilejuite cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare asupra Autismului.

În România, încă nu avem o legislație clară, unitară, care să reglementeze drepturile persoanelor cu autism, încă nu există o infrastructură solidă de servicii și intervenții specializate care să le ajute să-și crească abilitățile pentru a fi autonome și nu există nici disponibilitatea alocării fondurilor necesare dezvoltării acestor servicii. Nu în cele din urmă, paradoxal, deși avem o lege a învățământului incluzivă, care promovează accesul neîngrădit la educație al tuturor persoanelor, copiii și tinerii cu autism încă au acces limitat la învățământul de masă.

În calitate de membru al Autism Europe, FEDRA se aliniează spriritului campaniei de anul acesta şi pledează pentru acceptare, pentru transmiterea unui mesaj pozitiv şi optimist despre autism. Prin campania pe care o desfăşoară în acest an, organizaţiile membre FEDRA aduc în discuţie principiile Conventiei ONU a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi pentru a declanșa condițiile pentru o societate incluzivă.

La nivel mondial, aproximativ 3.000 de clădiri sunt iluminate, în fiecare an, în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism. Printre acestea, se numără: Empire State Building din New York, SUA; Ada Bridge şi Templul Sf. Sava din Belgrad, Serbia; Burj Al Arab din Dubai, Emiratele Arabe Unite; The Torch din Doha, Quatar; Sydney Opera House din Sydney, Australia.

 Extra info

Asociaţia „Copiii de Cristal” a fost înființată în anul 2006, la Brașov, de către un grup de părinţi de copii cu autism şi alte tulburări asociate, din dorinţa şi necesitatea, totodată, de a le oferi acestor copii şansa de a beneficia de servicii de asistenţă şi terapie specializată, servicii care, din păcate, lipsesc din asistenţa publică garantată de statul român.

Obiectivul nostru este crearea și dezvoltarea serviciilor de asistenţă pentru familiile beneficiarilor cu diverse tulburări din spectrul autismului. Astfel, oferim materiale gratuite despre afecţiunile copiilor, consiliere pentru familie – părinți, frați și surori – prin grupuri de sprijin și întâlniri tematice, ședințe de terapie specializată, acces la informație de ultimă oră prin intermediul parteneriatelor strategice pe care le-am încheiat de-a lungul timpului etc.

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!