Anvelopele de iarna si siguranta rutiera in Romania

Anvelopele de iarna si siguranta rutiera in Romania

Anvelopele de iarna

Asa cum prietenul nostru Chinezu scria intr-un articol, avem date socante despre siguranta rutiera, sa reamintim cateva poate trezesc oarecum simtul de responsabilitate :

 •  în fiecare an în lume avem 1 milion de morţi pe an şi 50 de milioane de răniţi în accidentele rutiere
 •  dacă se continuă trendul acestea, în 2030 accidentele rutiere vor fi pe locul 5 în topul cauzelor de  deces la nivel mondial
 •  în România, echivalentul accidentelor rutiere în termeni de aviaţie ar înseamna că la fiecare două săptămâni se prăbuşeşte un avion de 100 de locuri
 •  practic, la noi se înregistrează un deces la fiecare patru ore…
 • factorul uman este principalul cauzator al accidentelor (aproape 90% din cauze), deci este mare nevoie de educaţie
 • România pierde cam 4,1 miliarde de dolari pe an din cauza accidentelor(estimare Banca Mondială la nivel de 2008)
 • România stă confortabil pe penultimul loc în Europa la morţii din accidente rutiere. În sensul rău, desigur… Malta e pe ultimul loc.
 • între 2001-2012 au murit 27.737 în România din cauza accidentelor rutiere şi 77.709 au suferit răni serioase

Care sunt factorii de risc in producerea de accidente ?

 •  creşterea continuă a parcului auto
 •   formalismul obţinerii permisului auto (un altfel de a spune că e o mare mizerie în România faza asta)
 •  dezvoltarea fenomenului velo/moto (“mopedul este o jucărie foarte periculoasă”)
 •  infrastructură rutieră subdimensionată
 •  carenţa în educaţia rutieră a tuturor categoriilor de participanţi la trafic
 •  scăderea forţei coercitive a sancţiunilor contravenţionale
Blogal Initiative și Michelin.ro au initiat in acest sens o campanie pentru siguranta rutiera .
Folosirea si alegerea anvelopelor de iarna pot aduce un plus semnificativ sigurantei dvs. in acest sens aveti la dispozitie atat site-ul promoanvelope.ro cu oferte speciale la anvelope cat si Michelin.ro !
 În România, conform OG 5/ 2011 se impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Această lege are un dublu rol:

 •  Creşterea siguranţei transporturilor rutiere
 •  Creşterea siguranţei participanţilor la trafic
Siguranţă sporită
Pentru o siguranţă sporită pe timp de iarnă, folosiţi anvelopele potrivite, anvelope de iarnă cu marcaj de tip M+S şi simbolul “munte și fulg de nea”.
Anvelopele de iarnă oferă aderenţa perfectă şi tracțiune maximă pe umed, zăpadă sau drumuri cu porţiuni de gheață dar şi pe asfalt uscat la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius.

Din categoria Stiati ca ?

Anvelopa de iarna reprezinta singurul contact al vehiculului cu solul

Aceasta suprafata de contact nu este mai mare decat o palma. Deoarece anvelopele reprezinta singura suprafata de contact cu solul acoperit cu gheata si zapada, alegeti pentru vehiculul dvs. cele mai potrivite anvelope de iarna.

Montare si demontare

Michelin recomanda ca montarea, demontarea si echilibrarea anvelopelor sa fie realizate de persoane calificate. Acestea dispun de echipamentele si tehnicile adecvate pentru realizarea acestor operatiuni.

Marcajul cu fulg de zapada

Marcajul cu fulg de zapada de pe flancul anvelopelor de iarna MICHELIN indica pozitia indicatorului de uzura – in plus fata de indicatorul standard de 1.6 mm. Indicatorul de uzura la anvelopele de iarna indica o adancime de 4 mm a profilului. Pentru siguranta sporita, Michelin recomanda schimbarea anvelopelor de iarna atunci cand se ajunge la limita de 4 mm a adancimii benzii de rulare.

Nu uitati!

Presiunea din anvelope scade o data cu temperatura de afara. Verificati presiunea atunci cand temperaturile incep sa scada.

Control optim

Pentru a evita derapajul la demarajul pe zapada, accelerati progresiv.

Franare pe gheata si zapada

Incercati sa franati treptat pentru a evita blocarea rotilor. Daca rotile se blocheaza, autoturismul va aluneca si veti pierde controlul. Daca se intampla acest lucru, eliberati pedala de frana pentru a recupera tractiunea, apoi utilizati frana de motor impreuna cu pedala de frana.

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!