A doua zi la AFF 2013

A doua zi la AFF 2013

AFF 2013

DEZBATERI APRINSE PE TEMA EXPLOATĂRII GAZELOR DE ŞIST ÎN A DOUA ZI DE AFF 2013

În a doua zi de Astra Film Festival (marţi, 15 octombrie 2013) s-a dat startul proiecţiilor de film din cele cinci secţiuni competiţionale. 30 de filme au fost proiectate timp de 12 ore în 4 săli de cinema. De dimineaţă, Astra Film Junior a bucurat peste 2.000 de copii cu documentare care surprind într-un mod inedit însemnătatea cuvântului joc în diferite colţuri ale lumii. Pentru mulţi dintre copiii prezenţi, emoţia a fost cu atât mai mare cu cât participarea la acest program a fost prima întâlnire cu o sală adevărată de cinema.

Cele mai multe filme au fost proiectate în prezenţa regizorului, Dmytro Sukholytkyy – Sobchuk (Sărbătoarea Malanka la Krasna), Maria Cătălina – Andrieş (Combinatul, proiectat în premieră absolută), John Haptas (Tokyo Waka), Bianca Rotaru (RIO 2016), Ana Maria Vîjdea (Clubul de bridge) sau Lech Kowalski (Blestemul gazelor de şist).

Sesiunile de Q&A sunt o tradiţie la Astra Film Festival, de fapt a fost primul festival românesc care a iniţiat discuţii informale la final de proiecţie între regizor şi publicul din sală. Ca un record al zilei de ieri, dezbaterea iscată pe tema controversată a exploatării gazelor de şist în Polonia şi SUA prin tehnici cu efecte devastatoare asupra mediului s-a prelungit dincolo de miezul nopţii. Timp de 3 ore, regizorul Lech Kowalski a răspuns la întrebările publicului incitat şi interesat de problema cu care se confruntă nu doar Polonia, ci şi alte state din Europa şi America.

Discuţiile s-au purtat în jurul conflictului dintre marile corporaţii şi comunităţile locale, pe de o parte compania americană Chevron, pe de altă parte fermierii polonezi: cine iese învingător din această dispută? „Ceea ce mă interesează pe mine este să fiu povestitor, nu activist, deoarece consider că majoritatea producţiilor cinematografice nu pot schimba lumea. Cu toate acestea, unele filme pot avea un impact, dar ideea principală este să creezi un spaţiu de dialog.”, a declarat regizorul Lech Kowalski.

Astăzi, miercuri 16 octombrie 2013, maratonul filmelor continuă cu Evrei la vânzare (în prezenţa regizorului Radu Gabrea), Anatomia plecării (urmat de o sesiune Q&A cu regizorul Şerban Olivier), Un film fain (în prezenţa regizorului Andrei Dăscălescu), Nebunia Facebook (în premieră în România), Casa Radio, Speranţe la vânzare (în premieră absolută) sau Gangsterul iubirii. De la ora 21, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor va concerta trupa Peste Pădure, o trupă de folclor vechi din Sibiu înfiinţată în urmă cu 2 ani din dragostea pentru plaiurile româneşti şi tradiţia autentică.

Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!