Zilele Portilor Deschise la Fabrica de Bere Ciucas din Brasov

Robert Cadar August 9, 2014
0 people like this post

Ciucas

Cine se trezeste dimineata ajunge departe nu? fiind sambata m-am trezit la prima ora a diminetii pentru face o vizita la fabrica Ciucas din Brasov cu ocazia  Zilelor Portilor Deschise la Fabrica de Bere Ciucas din Brasov.

Am ajuns in scurt timp la portile fabricii, unde am fost intampinati de ghidul nostru Calin, care si-a intrat repede in rol,  spicuind din istoria berii Ciucas :

  • În 1892, am creat reţeta Ciucaş. Berea Ciucaş poartă numele muntelui din care izvorăşte ingredientul său vital, apa curata.
  • În 1993, Berea Ciucaş a fost prezentă la primul festival al berii organizat în România de Fabrica de Bere Aurora din Braşov.
  • În 2004, marca a fost integrata în portofoliul Ursus Breweries.
  • Din aprilie 2005, Ciucaş este distribuită la nivel naţional.
  • În 2009, a fost partener principal la Oktoberfest, evenimentul în cadrul căruia tradiţiile bavareze se împletesc cu cele româneşti, iar buna dispoziţie e literă de lege.
  • În 2010, Ciucaş a realizat cât de bine s-a distrat la Oktoberfest şi a continuat tradiţia şi participarea la eveniment

Apoi am pornit turul fabricii si am petrecut ceva timp in fiecare loc unde se desfasura o etapa a fabricarii berii asa am aflat cateva lucruri despre fabricarea berii Ciucas:

  • apa care se foloseste la obtinerea berii este un mixt din apa luata din 3 puturi proprii si apa din Ciucas
  • la fermentare se foloseste faina de malt, iar fermentarea dureaza 16 zile
  • fabrica de la Brasov are in total 200 de angajati cu tot cu tesa iar aici se produce berea Ciucas, Timisoreana si Ursus
  • la reteta se foloseste si malai, ingredient care ajuta la procesul de fabricatie
  • am vizitat pe rand sectia de fierbere, fermentare si zona de imbuteliere
  • am degustat din ingrediente, eu am fost curios de maltul negru, care mi s-a parut un fel de cafea prajita
  • procesul de fermentare se face in 2 etape iar intregul proces este controlat de calculator si supravegheat de o singura persoana
  • se foloseste doar dioxidul de carbon rezultat in urma fermentarii, iar instalatia toata este din inox alimentar
  • am vazut graficele de calitate si monitorizare a procesului, care nu erau in totalitate verzi deci oriunde exista noi provocari si teme de analiza a procesului, vorbesc pentru ca asta fac cam 8 ore pe zi in timpul saptamanii
  • zona de imbuteliere a fost si ea interesanta, modul in care erau scanate sticlele inainte de imbuteliere de defecte, sau inspectorul de sticle pline cu bere de dupa imbuteliere, ca sa nu spun de viteza de procesare 32.000 de sticle pe ora

Aproape o ora, petrecuta in incinta fabricii Ciucas de la Brasov, unde am vazut si aflat lucruri interesante despre berea obtinuta la Fabrica de Bere Ciucas de la Brasov, mi-a placut si am fost impresionat de curatenia din sectiile de producere a berii, de liniile automatizate dar si de faptul ca au lasat graficele de monitorizare ale procesului de obtinere a berii, exact asa cum erau ele, inclusiv cu provocarile pe care le-au avut aratate de culoarea rosie. Bravo!

Dupa tur ne-am racorit in zona de relaxare, la o tabla, am pescuit un Ciucas rece, ne-am tras in poza cat de relaxati suntem ,unii au lasat un mesaj in zona special amenajata, am impartit o carte de vizita si uite asa mi-am inceput ziua de sambata tare placut si relaxat !

Mai jos sunt cateva fotografii din curtea fabricii din zona de relaxare, realizate cu telefonul oferit in teste de Nokia Romania, daca voi primi ceva oficial promit sa fac un update!

Category: Uncategorized
  • 0
  • 250
Translate »