Unde mai mâncăm sănătos în Brașov?

Robert Cadar November 11, 2017
2 people like this post

Lupta cu cancerul mi-a schimbat total alimentatia si ceea ce pot manca. Nu vreau sa credeti ca inainte aveam derapaje din acest punct de vedere, cred ca primele semne pe care le-am primit de la organism au fost prin 2014, pe atunci am fost la medici si a facut o groaza de analize, iar ca o concluzie mi s-a spus ca am lupus, lucru pe care nu il cred nici azi, tratamentul era unul foarte toxic, iar dupa cateva doze mi-a fost atat de rau de la medicamente incat am renuntat la tratamentul medicamentos.

Evident ca nu recomand acest lucru, insa a fost decizia mea mai ales ca in documentele medicale diagnosticul nu a fost unul clar ci mai degraba probabil, una e cand ti se spune alb pe negru ” ai boala asta” si una e cand ti se spune “cel mai probabil ai boala asta” asta iti spune ca medicii sau rezultatul analizelor nu este unul sigur 100%. Dupa acest semnal am redus cat am putut carnea, in general cea rosie (porc/vita) mancam mai mult pui sau peste, mai putin prajit, desi era cam greu cam tot ce mai gaseam uneori in cantina la job era “scaldat” in bai de ulei. Nu fumez, nu beau decat ocazional, ma apucasem de alergare, deci pot sa spun ca aveam o viata cat de cat sanatoasa.

Dupa operatia si diagnosticul clar de cancer al mucoasei bucale (o forma rara de cancer) in decembrie 2016, am inceput sa citesc despre cancer in general si mai ales despre forma mea de cancer, in Romania exista foarte putine informatii despre Melanom, norocul meu a fost sa dau peste Violeta Astratinei, un adevarat ambasador in lupta impotriva acestei forme de cancer (melanom) si in prezent exista un grup de suport pe facebook care ii ajuta cu sfaturi si suport pe cei care se lupta cu aceasta forma de cancer.

Revenind la o alimentatie sanatoasa din decembrie 2016, am renuntat la zaharul rafinat sau orice produs care contine zahar, sa nu va speriati pentru ca orice veti gasi in magazinul de langa casa are zahar, asa ca la inceput m-am speriat putin si mi-am pus intrebarea ” bai frate, eu ce mai mananac“. Pe langa zahar am renuntat la total prajeli, faina alba si toate preparatele care le servesti de obicei dimineata la micul dejun (patiserie), nu a fost deloc usor.

In cazul meu pierdusem dupa prima operatie aproape 8kg, o operatie dificila care nu imi lasa nici prea multe optiuni cand venea vorba de dantura, o parte a fost pierduta in urma operatiei. Din pacate in vara lui 2017, dupa ce in primavara am trecut si prin radioterapie, am trecut prin a doua operatie pe creier si mai apoi inca o procedura numita radiochirurgie, tot un fel de interventie pe creier dar fara taietura fizica.

Cu o luna inainte m-am “destrabalat” putin si mancasem chestii care stiam ca nu imi vor face bine, acum e greu de spus daca asta a fost cauza revenirii cancerului in forta, teoretic eram la diagnosticare in stadiul 4 insa doctorii nu aveau curajul sa recunoasca asta pentru ca analizele aratau in primavara ca nu mai am semne de boala, insa celulele tumorale sunt atat de mici ca nu pot fi detectate cu analize nici macar in sange, markerii tumorali aratau bine, eu aratam bine si totusi in iunie au aparut primele simptome de ameteli, atunci am stiut ca ceva nu e in regula.

Dupa aceste noi operatii si proceduri in iulie-august 2017 am taiat si mai mult din alimentatie, a doua operatie imi mai luase inca 2 kg, ajunsesem de la 64 de kg la 56kg, mai nou dupa radioterapia din primavara era si mai greu cu mancatul, pe langa faptul ca nu mancam orice, nu puteam deschide gura decat 1cm (cam la grosimea unui deget de la mana) si mai pierdusem ceva din dantura asa ca mi-au ramas doar dantura din fata, destul de complicat si totusi nu m-am lasat.

Ce am mai taiat?  pai tot ce contine gluten si cateva saptamani am trecut strict pe raw-vegan, insa dupa ce mai citisem si in urma analizelor am vazut ca organismului nu ii pica prea bine aceasta trecere brusca asa ca am facut ceea ce ma facea sa ma simt mai bine, am inceput sa ii ascult poftele organismului, desigur intr-un mod sanatos, putea sa tot ceara el o amandina sau o cola, aici depinde cat de mult va doriti asta si de cat de puternic este psihicul.

Dupa discutii si cu medici acum mananc multe legume si fructe, paine doar integrala pe care o prepar acasa singur sau o cumpar de la Brutaria Mica din Brasov care are painea de maia si fulgi de ceapa, foarte buna si din cand in cand am introdus in alimentatie si carne de peste sau mangalita. Astfel dupa cateva saptamani analizele s-au imbunatatit ca si starea mea, insa asta poate se datoreaza si noului tratament de imunoterapie de la MedLife.

Daca as fi inceput acest tratament din primavara la indicatia unui medic nu s-ar fi ajuns la a doua operatie, insa pe atunci niciun doctor, nici macar din afara tarii nu au avut curajul sa prescrie nivolumab, iar costurile pentru o doza erau de 4000 € la doua saptamani, deci in total pe luna aveam nevoie de 8000 €, bani pe care nu ii aveam. Acum deja sunt la doza numarul 6, ma simt bine si cel mai important simt efectul acestui tratament care este din luna mai 2017 decontat si de CAS in cazul unor forme rare de cancer cum este si cazul meu.

Produsele de lapte de asemenea nu le mai consum decat moderat, si in general la mancare folosesc laptele vegetal din soia, migdale, cocos. Asa am ajuns sa caut si locuri in oras unde poti manca sanatos si am gasit cateva:

Primul a fost Rawdia – un restaurant situat chiar in centrul Brasovului cu specific Raw – Vegan unde poti sa iti faci si abonament, favoritele mele acolo sunt supa crema de dovlecei, pateul de masline sau salata preparata de ei, in perioada asta au preparate de post, deci aruncati o privire.

Apoi am descoperit pleurotus la gratar cu usturoi si mamaliguta la gratar de la Altfel Restaurant imi ploua in gura numai cand simteam mirosul, e drept au multe comenzi si totul se prepara pe loc, de aici si timpul mare de asteptare, insa m-am invatat si sun din timp, as astepta si 4-5 ore sa le primesc la cat de bune sunt :)

Legumele si fructele merg si le cumpar personal din piata de la Dacia, insa aveti optional legume proaspete de La Borcan sau tot in piata de la Dacia gasiti si sucul natural de la Livezile Dobrinoiu.

Pofta de dulce a fost cel mai greu de stapanit cred, eu mancam o plasa de dulciuri inainte sa fac cunostinta cu forma asta de cancer, iar celulele canceroase se hranesc cu zahar, asa ca a trebuit sa substitui cumva acest lucru, prin miere care este adusa direct de la sursa, daca nu ma insel din Rasnov. Exista si pentru pofta de dulce retete sanatoase si am gasit prajituri fara zahar la Rawdia sau la Delicious Raw, din pacate dupa semi-criza epileptica din vara, am restrictii inca la tot ce contine cacao si la cafea.

Cand am pofta de un pastrav bun la gratar pe un pat de legume cu mamaliguta la gratar merg la Chef’s Boutique.  

Voi ce locuri mai stiti in Brasov unde se poate manca sanatos? lasati un comentariu mai jos si facem update, puteti lasa chiar indicatii cu ce va place sa mancati  in locurile specificate de voi!

Category: Uncategorized
  • 2
  • 12229

Leave a Reply

Comments (2 people commented this post)

  • avatar image

    florisdana

    November 12, 2017 Reply
    Robert, iti recomand 7 Green Days! O sa iti placa si restaurantul si personalul si mancarea. Eu am fost incantata.
    • avatar image

      Robert Cadar

      November 12, 2017 Reply
      Recunosc ca am intrat o singura data pe "fuga" si am fost impresionat de decor, dar sper sa trec curand si sa pap ceva.
Translate »